četvrtak, 6. studenoga 2014.

Turske kurabiye

Turske kurabiye


Prhki i jednostavni keksici na brzinu. Originalan naziv ovih keksica je "Un
kurabiyesi", sto doslovno znaci suhi kolac od brasna. Iako i u nekim nasim
krajevima koriste naziv "gurabije", to ne znaci nista drugi nego keks, suhi
kolac.




Sastojci


250gr margarina (odstojanog na sobnoj temperaturi)
malo vise od pola case suncokretovog ulja
1 casa secera u prahu
pola case kukuruznog ili psenicnog skroba (Gussnel)
1 vanilin secer
4 case brasna (smjesa ne treba da se lijepi za ruke)
pola vrecice praska za pecivo



Priprema

1. U dubljoj posudi izmijesajte margarin i ulje. Dodajte secer u prahu i nastavite mijesati.
Dodajte skrob i vanilin secer. Polahko dodavajuci brasno mijesajte rukom dok ne
dobijete finu glatku smjesu koja se ne lijepi za ruke (po potrebi dodati jos brasna).
Rukama pravite loptice velicine oraha i spljostite ih blago odozgo. Redajte ih u tepsiju
na papir za pecenje. Pecite ih na 170C u prethodno zagrijanoj pecnici oko 20 minuta.
Izvadite ih prije nego dobiju boju odozgo,trebaju ostati bijele (i kod mene su bijele ali
na slici izgleda kao da su dobile boju). Mozda ce vam se ciniti mekane,pustite ih da se
ohlade i same ce se stvrdnuti. Kada se ohlade,pospite ih secerom u prahu.
2. Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar