Kompot od voca na moj nacin
Secam se detinjstva i hladnih zimskih dana..posle svakog igranja napolju sa
decom, potpuno smrznuta i mokra uvek me je docekalo nešto toplo,kompot,
koji je mama pravila od suvog voca i jabuka, nekada sa dodatkom limunovih
kolutova, nekada ne, jer u to vreme se nije baš cesto mogao naci limun da se
kupi i ako ga je bilo, obicno se kupovao za kolace ili topli šerbet, koji sam
mnogo manje volela, ma ne da sam ga manje volela, mrzela sam ga, ali je
prijao promrzlim rukicama, koje su se grejale oko lonceta u kom je bio šerbet.
Kompot sam volela topao, ali sam ga volela i hladnog i danas nadoh suve šljive
i kajsije u špajzu i nekako mi samo dode....mogla bih da skuvam kompot.
Sastojci
750 g oljuštenih i ocišcenih jabuka
šaka suvih šljiva
šaka suvih kajsija
1 štapic cimeta
1 mahuna vanile ili 1 kesica vanilinog šecera
4 - 5 zrna kardamoma
100 g šecera ili po ukusu
kolutovi limuna
1.5 l vode
Priprema
1. Staviti vodu, šecer, mahunu vanile ili vanilin šecer,šipku cimeta i zrna kardamoma i
pustiti da provri.
2. Dok cekate da voda provri, oljuštiti jabuke, ocistiti ih i iseci na komadice željene
velicine. Ja jako volim suvo voce u kompotu, ako ga koristite, kod vas je tamo mnogo
suvo, potopiti ga u vodu nekoliko sati ranije i tu vodu, u koju ste potopili voce, staviti
zajedno da vam bude 1 l i prvo kuvati voce zajedno sa vodom i tek kad je suvo voce
skoro meko, dodati jabuke i kuvati zajedno još desetak minuta. Kod nas je suvo voce
jako mekano i ja ga dodajem u isto vreme kad i jabuke i kuvam ga koliko i jabuke.
3. Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi i tek onda dodati kolutove limuna.
Umesto svežih jabuka možete koristiti i suve jabuke. Voce uvek kuvajte u provreloj i
zasladenoj vodi, da vam se voce ne bi raspalo prilikom kuvanja.
4. Ako ne služite deci kompot, možete dodati i malo belog vina u kompot.
5. Prijatno!!!!!
0 komentari:
Objavi komentar