četvrtak, 6. studenoga 2014.

Prhka savijaca sa jabukama...

Prhka savijaca sa jabukama...

Jako ukusna,socna i prhka savijaca sa orasima,jabukama i mrvicama...





Sastojci

1 salica 250 ml.

TIJESTO:
226gr. hladnog putera(2 stick)
2 salice brasna
1 salica kiselog vrhnja
malo soli

FILL:
2 salice mrvica(prezle)
4 zlice otopljenog putera
500gr. kiselih jabuka(oko 4 ne oguljene jabuke)
2 salice secera
1 salica sitno sjeckanih oraha
1-2 zlicice cimeta



Priprema

1. U brasno isjeckajte hladni puter i napravite smjesu da bude mrvicasta.U to dodajte
kiselo vrhnje i malo soli.Zamijesite tijesto.Prebacite na pobrasnjenu radnu povrsinu i i
jos malo mijesite.Napravite kuglu,zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u fridz oko 1h.
2. U meduvremenu napravite fill: Istopite puter i dodajte u mrvice.Izmjesajte sve zajedno.
3. Kisele jabuke ogulite,isjecite i isjeckajte na male kockice. Smjesu mrvica dodajte u
jabuke.Zatim dodajte,secer,sitno sjeckane orase i cimet.Izmjesajte sve zajedno.
4. Na pobrasnjenoj radnoj povrsini razvaljajte tijesto.Brasnite sasvim malo s jedne i s
druge strane tijesto da se ne bi lijepilo.
5. Na razvuceno tijesto istresite smjesu jabuka.
6. Prebacite tijesto sa strana kao na slici.
7. Zatim cvrsto ali njezno urolajte u ruladu.Kao na fotki.Krajeve malo nakvasite s vodom i
dobro prilijepite da se spoji s tijestom.
8. Stavite u pleh oblozen s pek papirom i stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 180C
oko 55-60min.Ja sam pekla 60min.



Posluživanje

Ako vam se cini da je ova rulada prevelika kao sto i jeste,mozete prepoloviti tijesto pa
napravite dvije manje.Savijaca je fenomenalna,jako socna i podsjeca me na baklavu.Ako
volite vise cimeta mozete dodati zlicicu vise.

0 komentari:

Objavi komentar