petak, 7. studenoga 2014.

Kuglof sa bundevom

Kuglof sa bundevom





Sastojci


225 g brašna
1 kašicica cimeta
2 g sode bikarbone
8 g praška za pecivo
1 kašicica zacina za pite od bundeve
1 kesica vanilinog šecera
na vrh noža soli
120 g šecera
115 g omekšalog putera
2 jaja
100 ml pirea od bundeve
150 gr gustog jogurta



Priprema

1. U jednu zdelu staviti brašno, cimet, zacin za pitu od bundeve,prašak za pecivo i sodu
bikarbonu i sve izmešati. Ostaviti na stranu.
2. U drugu zdelu umutiti omekšali puter da bude kremast, dodati šecer i vanilin šecer i
umutiti sve zajedno i onda dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti i na
kraju dodati pire od bundeve i gusti jogurt i još jednom sve umutiti. Izmešano brašno sa
zacinima prosejati iznad posude sa jajima, ali ne sve odjednom, prvo jednu trecinu i sa
žicom za mucenje sjediniti, dodati i drugu trecinu brašna i sjediniti i na kraju dodati i
preostalo brašno. Manji kalup za kuglof dobro premazati sa hladnim puterom,pobrašniti
i ostaviti u frižideru dok ne pripremite testo. ( ja kalup uvek poprskam sa sprejom za
pecenje PAM ) Kad je testo gotovo,izvaditi kalup, sipati testo, koje je malo gušce i peci
u prethodno zagrejanoj rerni na 165 do 170*C oko 45 do 50 minuta. Banana ne mora da
se stavi, ja sam imala jednu, kojoj je bo zadnji momenat da se upotrebi.
3. Pre nego što izvadite kuglof napolje iz rerne, proverite sa cackalicom da li je peceno.
Ostaviti na žici u kalupu, oko 5 minuta da se malo ohladi, okrenuti kuglof, istresti iz
kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Ohladen kuglof možete poslužiti posut šecerom u prahu ili sa sosom od karamele, koji
možete napraviti ovako:
- Sastojci za karamel:
- 120 gšecera
- 40 gputera
- 100 gslatke pavlake
- Staviti šecer da se polako topi na nižoj temperaturi i kad dobijete željenu boju
otopljenog šecera, dodati otopljen puter i zagrejanu pavlaku i mutite sve dok se
otopljen šecer ne sjedini sa pavlakom i puterom. Pazite, kad dodate puter i pavlaku ( ja
sam ovo zagrejala zajedno ) bice puno pene i budite pažljivi kad sipate u šecer, da se
ne opecete
- Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi i sipati u teglicu i koristiti po potrebi.

0 komentari:

Objavi komentar