ponedjeljak, 3. studenoga 2014.

Orašasta torta

Orašasta torta

Mekani biskvit i kuhana krema od vanilije cine ovu tortu savršenim odabirom
za ljubitelje kremastih slastica.



Sastojci

Orašasti biskvit:
7 jaja
200 g šecera
150 g mljevenih pecenih lješnjaka ili
oraha
50 g krušnih mrvica
na vrh noža praška za pecivo

Krema od vanilije:
800 ml mlijeka
4 jaja
100 g šecera
1 vanilin šecer
80 g pudinga od vanilije
2 žlice oštrog brašna
125 g maslaca
80 g šecera u prahu
2 žlice ruma

Krema od Nutelle i maslaca:
200 g maslaca
50 g šecera u prahu
400 g Nutelle (Choco Nusse ili slicnog lješnjak krem namaza)
2 žlice mlijeka


Priprema

1. Za biskvit:
Izbijte cvrst snijeg od 6 bjelanjaka i 100 g šecera. Pomiješajte lješnjake ili orahe,
mrvice i prašak za pecivo. 6 žumanjaka i 1 jaje miksajte sa 100 g šecera 10 minuta dok
ne postanu vrlo gusti. Lagano umiješajte pecene mljevene lješnjake ili orahe, mrvice i
prašak za pecivo pa kad se sve sjedinilo lagano rukom, silikonskom špatulom umiješajte
snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u pripremljen kalup za torte (promjer 26) i pecite
u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 40 minuta ili dok biskvit fino ne porumeni i odvoji
se od rubova kalupa. Ako vam biskvit pocne previše tamniti tokom pecenja samo ga
pokrijte listom alu folije i nastavite peci koliko je potrebno.

2. Za kremu:Od mlijeka odvojite 100 ml a ostatak stavite kuhati. Jaja izmiksajte sa šecerom da
budu pjenasta pa im dodajte puding od vanilije i oštro brašno, izmiksajte u glatku pastu
a zatim dodajte 100 ml mlijeka i još jednom kratko izmiksajte. Kad mlijeko provrije
prelijte ga preko jaja, promiješajte pa sve vratite u posudu u kojoj ste grijali mlijeko i
uz stalno miješanje kuhajte dok se krema ne zgusne. Kremu prelijte u posudu, prekrijte
folijom da se ne stvori korica i ohladite. Ohladenu kremu izmiksajte. Omekšali maslac
dobro izradite mikserom, dodajte mu šecer u prahu i rum, izradite u glatku kremu i
dodajuci žlicu po žlicu sjedinite sa ohladenom kremom.
3. Slaganje torte: Ohladeni biskvit presijecite na dva ili tri lista, po želji. Stavite prvi
list, polovicu vanilija kreme, drugi list i drugu polovicu vanilija kreme (i poklopite
trecim listom ako ste tako biskvit podijelili) pa dekorirajte tortu po želji, šlagom ili
cokoladnom glazurom.
4. Napomena:
Ja sam biskvit podijelila na tri dijela i cijelu tortu premazala nutella kremom pa
ukrasila karameliziranim lješnjacima. Za nutella kremu: Omekšali maslac miksajte dok
ne postane kremast, dodajte mu šecer u prahu i još miksajte, zatim postepeno
umiksajte Nutellu dok ne dobijete glatku kremu i na kraju, po potrebi umiksajte 2 žlice
mlijeka za prozracniju teksturu.
Posluživanje
Biskvit se može i zamrznuti umotan u prijanjajucu foliju, jako lijepo se odmrzava. Tortu
pripemite dan ranije da se svi okusi lijepo povežu. Bilo da ovu tortu poslužite u svecanim
prilikama ili kao nedjeljnu poslasticu necete pogriješiti odabiruci je!

0 komentari:

Objavi komentar