petak, 24. listopada 2014.

Kremasti rolat

Kremasti rolat

Maline, limun i cokolada...ukusno





Sastojci

Biskvit:
5 kom bjelanaca
2 kom žumanca
100 gr šecera
80 gr oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
1 cajna kašicica praška za pecivo
1 kašika sirceta/octa
1 kašika maraskina ili nekog slicnog likera
50 ml ulja

Fil sa malinama:
250 ml pirea od malina
25 gr gustina
1-2 kašike šecera
20 gr maslaca

Fil sa sirom i limunom:
3 kom žumanaca
60 gr šecera u prahu
250 gr sirnog namaza (70% mm, 35% suhe tvari) ili mascarponea
5 g (pola kesice) mljevene želatine (po potrebi)
2 kašike šecera u prahu
2 kašike limunovog soka
1 naribana korica limuna
150 ml vrhnja za šlag

Završni sloj:
100 gr mlijecne cokolade + malo vrhnja za šlag
par komada malina



Priprema

1. Biskvit: Odvojiti bjelanca od žumanaca (3 žumanca sacuvati za fil). Miksati bjelanca sa
mrvicom soli, postepeno dodati šecer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg;
dodati i 2 žumanca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo i rucno
umješati u snijeg samo lagano prevrcuci smjesu. Dodati i sirce, liker i u laganom mlazu
umješati ulje. Pleh velicine 30x30 cm podmazati maslacom i zalijepiti pek papir; izliti
smjesu i peci na 160st. 10 - 15 min zavisno od rerne. Kad je biskvit pecen, izvaditi i
odmah urolati zajedno sa pek papirom te ostaviti da se ohladi.
2. Fil od malina: Svježe ili smrznute maline usitnite (izgnjecite) da dobijete 250 ml pirea,
odvojiti malo i pomješati sa gustinom i šecerom. Ostatak staviti na šporet i kad se
zagrije umješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu maslaca. Ako je biskvit
ohladen, pažljivo odrolajte i skinite pek papir. Premažite želeom od malina.
3. Fil sa sirom i limunom: Žumanca izmiksati sa šecerom u prahu i kuhati na pari oko 10-ak
minuta uz mješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i
ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmješati sa 2 kašike šecera u prahu,
dodati limunov sok i naribanu koricu limuna, promješati i sjediniti sa ohladenim kremom
od žumanaca. Posebno izmiksati 150 ml vrhnja za šlag i pomješati sa prethodnom
smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini (koristila sam biljni šlag 5+, a ako
koristite mlijecno vrhnje, pripremite i 5g (1/2 kesice) želatine koju cete pripremiti po
uputstvu na vrecici i umiksati u krem na kraju, ali sami procjenite da li vam je krema
dovoljno gusta i da li je potreban želatin, detaljnije u napomeni).
4. 3/4 (ili 2/3 po želji, ostatak ostaje za završni sloj) ovog fil premažite preko želea od
malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja jer fila ima puno pa da ne iscuri . Ispod
rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju, tako što cete rolat
upakovati kao bombonu, tj. s lijeve i desne strane rolata foliju cete uvezati i ucvrstiti
rolat te ostavite rolat na hladenje na nekoliko sati u frižider. Ovako upakovan rolat ce
dobiti fin i okrugao oblik. Kad je rolat dovoljno rashladen, raspakovati ga, rastopiti na
pari 100 gr mlijecne cokolade sa malo sl. vrhnja i pomješati je sa preostalom cetvrtinom
kreme i premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline. Prijatno!
5. * Napomene za fil sa sirom i limunom: Zbog razlicitih vrsta vrhnja koje se koristi,
dužine mucenja ili sirnog namaza fil može ispasti rijedi. U tom slucaju pripremiti 5 gr
mljevene želatine po uputstvu na vrecici (za 5 g želatine: preliti sa 2 kašike hladne
vode, ostaviti da nabubri 5 min. i otopiti je na laganoj vatri) U otopljenu želatinu prvo
dadati par kašika kreme i dobro promješati, zatim to dodati u ostatak kreme i izmiksati
ili rucno izmješati. Kremu ostaviti u frižider na oko 1h da se malo stegne, a zatim
filovati. Ja nisam koristila želatin, krema mi je bila dovoljno cvrsta i bez njega.



Posluživanje

Moja iskustva sa biskvitima za rolate su sljedeca :
1. Biskvit pecem u odgovarajucem plehu, da ne bude previsok i obavezno podložim
     pleh sa pek papirom;
2. Pecem na umjerenoj temp. oko 150-160 st. 10-15 min. ;
3. Cim izvadim biskvit pažljivo zarolam zajedno sa pek papirom i ostavim da se ohladi,
    kasnije odrolam i skinem papir. Ovako radim dugo i zaista nikad nisam imala problema
    sa pucanjem biskvita i sl. Biskvit je mek i fino razabran, a nikako gumenast :)

0 komentari:

Objavi komentar