SALENJAK KIFLICE
obzirom da moja djeca obožavaju kiflice, a oblik salenjaka baš i ne
pravokutnike sam prerezala po dijagonali i savila u odlicne kiflice
Sastojci
700 g brašna
2 jaja
2 žlice ulja
kvasac- suhi ili svježi
1 žlica rakije šljivovice
1/2 l mlijeka
1/2 dl vode
2 žlice šecera
1/2 žlice soli
1 izmutito jaje -za premazivanje
Priprema
1. Od sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto uz dolijevanje mlakog mlijeka (ostat ce
malo mlijeka). Zdjelu prekrijte krpom i odložite na toplo mjesto. Kad se masa
udvostruci tijesto isipajte na pobrašnjenu dasku. Razvijacem rastanjite tijesto i preko
polovine tijesta stavite rastanjene krvžice(na razmake) mljevenog sala. Prebacite
slobodno tijesto preko onoga sa salom. Opet razvaljajte razvijacem i ponavljajte sve
dok imate sala.
2. Tijesto rastanjite, izrežite na trokute, filujte pekmezom i smotajte u kiflice. Složite ih
u tepsiju i premažite razmucenim jajetom. Pecite ih dok blago ne porumene - tepsiju ne
treba mazati jer kiflice puste višak sala!
3. Isti postupak radim za salenjake samo izrežem tijesto u trake širine 5 cm, pa trake na
dužinu 7-8 cm. Stavite pekmez po želji na jednu stranu i preklopite slobodnu stranu,
pritisnite lagano rubove prstima, složite u tepsiju, premažite razmutitim jajetom i
pecite!
4. presijek odlicno razlistane kiflice
Posluživanje
Poslužite mlake uz šalicu mlijeka.
0 komentari:
Objavi komentar