četvrtak, 23. listopada 2014.

Krem torta

Krem torta

Još jedna torta sa lješnjacima, eurokremom i cokoladom...fina



Sastojci

Kora:
6 kom bjelanaca
100 gr šecera
60 gr pecenih što finije mljevenih lješnjaka
4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
2 kašike tamnog kakaoa
2 cajne kašicice praška za pecivo
40 ml ulja

Za natopiti kore:
1.5-2 dl mlijeka
po želji cokoladnog likera
10 gr vanilin šecera

Krem:
8 dl punomasnog mlijeka
120 gr gustina
6 kom žumanaca
70 gr šecera
125 gr maslaca
50 gr bijele cokolade
100 gr bijelog eurokrema
50 gr noisette cokolade
100 gr tamnog eurokrema
300 ml vrhnja za šlag
10 gr mljevene želatine



Priprema
1. Krem: Prosijati gustin, umutiti žumanca i šecer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl
hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica. Ostatak mlijeka staviti na šporet da se
zagrije. Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa
šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hladenje.
2. Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šecer, šaum treba da bude
cvrst i sjajan. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lješnjake peci oko 10-ak
minuta pa oljuštiti pomocu krpe i samljeti što finije (moji domaci lješnjaci imaju
intenzivan i ukus i miris, pa je ova kolicina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim
to nije slucaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom kolicinom lješnjaka po
želji). Šaumu dodati praškaste komponente i rucno mješati (samo lagano prevrtati
smjesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peci u okruglom kalupu
d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruc) na 160 st oko 15-ak
minuta, zavisno od rerne. Pecenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohladenu koru po
visini prerezati na 2 dijela.
3. Nastavak krema: U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati. Podjeliti krem
na 2 dijela. U prvi dio dodati istopljenu bijelu cokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio
dodati istopljenu noisette cokoladu i tamni eurokrem (cokoladu i eurokrem otopiti
zajedno na pari, to ide brzo :)) Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10
min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike
svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro
promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takode dobro promješati, ja to radim
rucno, bez miksera. Posebno cvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako
radite sa mlijecnim dodati i šlag-fiks). U svaku kremu rucno umješati po 3 pune kašike
šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje. U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake
kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.
4. Obruc za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i redati:
prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil,
druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji i to je to :)

Posluživanje
Ostaviti je na hladenje, najbolje preko noci. Kad skinete obruc, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako socna i kremasta (filovi su prelijepi:)) Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar