ponedjeljak, 3. studenoga 2014.

cokoladna princeza torta

cokoladna princeza torta

Inspiracija mi je bila ova tortica u jednom restoranu, ugledala sam je i
pokusala je sama napraviti, ukusnooo....



Sastojci

Biskvit:
250g brasna
125g maslaca
1 jaje
80g secera
malo soli i limunove korice

Vocni zele:
250g sumskog voca ili malina
2 listica zelatine
malo secera i limunovog soka

Krema:
400g quark ili svjezeg sira
200g slatkog vrhnja
100g bijele cokolade
3 listica zelatine
malo secera i limunovog soka

Princes krofnice:
2 jaja
50ml mlijeka
50ml vode
50g maslaca
50g brasna
malo soli
200ml slatkog vrhnja (za napuniti krofne)

Glazura:
100g tamne cokolade
badem za ukras


Priprema

1. Princes krofnice: Prokuhaj mlijeko, vodu i maslac, dodaj brasno, zagrijati malo i pustiti
da se prohladi sve. Dodaj jedno po jedno jaje i dobro mjesaj. Pravi male tufnice na
pleh, i peci na 210C oko 20min. Mixaj slag sa malo secera, i napuniti ohladene priceze
(sa malim spricom napraviti rupicu na dno kolacica). Biskvit: Zamijesi tijesto i ostavi
pola sata u hladnjak. Stavi tijesto u formu za torte 23cm, oblozi malo i rubove forme,
prekriti pekpapirom, posuti grahom (da se tijesto nedigne), peci na 190C oko 10min.
Zadnji par minuta skinuti papir, da se ispece do kraja. Premazati malo dzemom od
jagoda i pustiti da se hladi. Vocni zele: Stavi voce, limunovog soka i malo secera da se
zagrije, dodaj pripremljeni zelatin u vrelu smjesu, malo ohladiti i preliti preko biskvita.
Krema: Otopi cokoladu sa malo vode, ohladi malo. Mijesaj sir, secer i limunovog soka,
dodaj cokoladu i otopljeni zelatin, onda umijesaj mixani slag. Pustiti da se stegne malo.
Onda preliti preko voca. Krofnice utisniti u kremu i preliti cokoladnom glazurom!
Mozete i staviti prvo krofnice na voce, pa zaliti kremom, rasporediti maline po kremi,
pa preliti sa cokoladnom glazurom. Ukrasiti po zelji!

0 komentari:

Objavi komentar