srijeda, 5. studenoga 2014.

Mak krofnice

Mak krofnice




Sastojci

520 g mekog brasna
100 g vanil pudinga(prasak, ne skuvani
puding :) )
150 g secera
1 kasicica arome vanile
25g kvasca
2 kasike masti
150g krem sira
250 ml mleka
1 jaje
2 zumanca
60 g maka

Glazura
130 g kisele pavlake
70g secera u prahu
1 kasika mleka
1 kasicica arome vanile
mak za posipanje


Priprema

1. U 150 ml mlakog mleka dodati 3 kasike secera (od onih 150 g secera ), pola kockice
svezeg kvasca i cekati da nadodje. U posudu staviti jaje i zumanca, preostali secer,
aromu vanile pa promesati zicom, zatim dodati preostalih 100ml mleka, vanil puding,
mast, krem sir i sve dobro izmesati u jednu homogenu smesu bez grudvica. Kad se
kvasac aktivirao, dodati ga ovoj smesi, i onda postepeno dodavati brasno, dok ne
dobijete mekano testo koje se ne lepi za prste. * Meni je za ovo trebalo tacno 520 g
mekog brasna :) Na kraju dodajte mak i mesite da se ravnomerno rasporedi. Kad ste
formirali kuglicu od testa, premazite je celu sa uljem i ostavite na toplo mesto da
udvostruci svoju zapreminu, pokriveno krpom.
2. Kad je testo naraslo, premesite ga i razvijte na debljinu 1-1,5 cm otprilike, vadite
velike krugove soljom za caj, i male krugove casicom za rakiju ;) Ukljucite rernu na 180
C da se greje dok ne napravite sve krofnice. Redjajte ih na pleh oblozen pek papirom, i
pecite na 180 C oko 15-20 min, tj.dok ne porumene.( Kod mene je to vec na 15 min, ali
ja inace moram da skracujem vreme pecenja svega) Ostavite da se ohlade.
3. Glazura: Samo pomesajte sve sastojke za glazuru kasikom :) Sad je vreme za
ukrasavanje ;) Malo glazure pa posip od maka, iiii uzivajte! :)
4. Napomena: ako ih napravite kao krofnice i ostavite da odmore 30min pre pecenja
pokrivene krpom i tek onda pecete, bice mekse i nece popucati nijedna ;)


Posluživanje

Mozete umesto ove glazure koristiti glazuru od 100 g bele cokolade i 3 kasike ulja i naravno
posuti makom od gore

0 komentari:

Objavi komentar