srijeda, 5. studenoga 2014.

Narandza-Mak Torta

Narandza-Mak Torta

Drugim imenom bi se mogla nazvati jesenska carolija!!! Neodoljivi miris
narandze u kombinaciji sa makom i vanilijeom te slasnom kremom od
mascarpone ostavit ce neodoljiv utisak za nepce




Sastojci


2 narandze
140g maslaca sobne temperature
250g secera
300g brasna
90g maka
2 cajne zlice praska za pecivo
1 prstohvat soli
4 jaja
70ml mlijeka

Krema
2 narandze
200g secera
500g mascarpone sira ili drugog svijezeg sira
3 lista zelatine
70g secera u prahu
1/2 srzi mahune vanilije
250ml slatkog vrhnja



Priprema

2 narandze (eko kvalitete, tj. obavezno ne tretirane) operite vrucom vodom, posusite,
naribajte sitno koricu i iscijedite 120 ml soka.
u jednoj posudi pripremite sve sljedece sastojke: brasno, mak, prasak za pecivo, sol i te
naribanu narandzinu koricu.
1. Maslac izradite zajedno sa secerom na srednjoj brzini oko 5 min, pa potom dodajte toj
smesi jedno po jedno jaje. obavezno pazite da svako jaje miksate oko prilike 1 minutu.
Dodajte 120 ml iscijedjenog narandzinog soka i 70 ml mlijeka. Smijesa ce vam mozda
izgledati cudno, kao da se nije spojila, ne nemojte se bojati. :)
2. Sada lagano dodajte "suhe sastojke" (brasno,mak...itd) i sjedinte masu sa zliciom ili jos
bolje ako imate sa slikonskom lopaticom.
3. masu stavite u kalup (dno prekriveno pek papirom, a obruc namazite lagano maslacem)
promjera 23cm.
stavite u pecnicu zagrijanu 170° i pecite oko 50 min. u svakom slucaju provjerite sa
cacaklicom jeli tijesto gotovo.
kad je tijesto gotovo izvadite ga iz pecnice ostavite 15 min da se ohladi u kalupu i zatim
ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi min. 2 sata.
4. KREMA:
5. Operite vrucom vodom 2 narandze, posusite ih, jednu narandzu ogulite sto tanje
mozete, potrudite se da imate sto manje bijele kozice na korici jer je ce u protivnom
sirup bit gorak.
a od druge narandze naribajte koricu.
Iscijedite sok iz obje narandze.
6. Iscijedjenom soku od narandze dodajte jos toliko vode da ukupno imate 300ml tekucine.
Ovoj tekucini dodajte secer i stavite kuhati na vatri srednje temperature dok se secer
ne otopi (oko4-5min).
Kad se secer otopi dodaje tako oguljenu koricu narandze, pojacajte vatru i pustite da
prokuha.
kad prokuha smanjite opet vatru na srednju temperaturu i pustite da kuha oko 8-10
min. Zato vrijeme ostavite 3 lista zelatine u vodu da nabubri. Primjetite ce te da je
sirup gotov kad korice narandze postanu "prozirne". Tada ostrante korice narandze.
Skonite sirup sa vatre i pustite da se malo ohladi.
7. Mascarpone sir izmjesajte dobro sa secerom u prahu, te dodajte srz mahune vanilije i
naribanu koricu narandze.
Istopite kratko zelatinu i dodjate ju u sirup.
Potom sjedinite mascarpone sa sirupom.
Istucite slatko vrhnje u cvrst slag te sjedinite sa mascarpone cremom.
8. Stavite obruc oko tijesta u kojem ste ga pekli. Stavite kremu na tijesto (Paznja, krema
je u ovom trentuku jos tekuca, no savrseno ce se stegnuti u hladnjaku) i ostavite
minimalo 3-4 sata u hladnjaku ili najbolje preko noci.
9. Kolac dekorirajte koricama narandze i makom!

0 komentari:

Objavi komentar