nedjelja, 2. studenoga 2014.

GOMBOCE SA VIŠNJAMA

GOMBOCE SA VIŠNJAMA




Sastojci

Za testo:
1 kg krompira
1 jaje
1 kašikica soli
brašno

Za punjenje:
1/2 kg višanja bez koštica
1 kesica pudinga od vanile
2 kašike šecera

I još:
200 gr prezle (hlebnih mrvica)
malo ulja
2-3 kašike šecera


Priprema

1. Krompir skuvati, najbolje sa korom, ali može i oguljen.
2. Dok se krompir kuva, spremiti punjenje od višanja. U šerpu staviti višnje sa svim sokom
koji su pustile i zagrejati do vrenja. U prah od pudinga dodati šecer i sve usuti u višnje.
Promešati dobro i malo ukuvati. Masa treba da je što gušca da bi se lakše punile
gomboce.
3. Kada je krompir skuvan, oguliti ga ili ocediti, ispasirati, posoliti i dodati toliko brašna da
se umesi testo ne previše tvrdo. Rastanjiti ga na debljinu od oko 1 cm i iseci na
kvadrate 5x5 cm. Uzimati po jedan, još malo ga rastegnuti na dlanu, staviti kašikicu
nadeva od višanja i skupiti ivice. Formirati gomboce.
4. U šerpu sipati malo ulja (može i maslac, naravno) zagrejati ga, pa usuti prezlu da se
prži, neprestano mešajuci. Kad je prezla malo požutela, skloniti šerpu sa vatre i dodati
šecer.
5. U veci lonac sipati vodu, malo posoliti, pa kad voda prokljuca, spuštati gomboce u nju.
Kad isplivaju, kuvati ih još koji tren. Ocediti ih i kratko isprati pod mlazom hladne vode.
Pažljivo ih spustiti u prezlu i protresti sud da se gomboce uvaljaju sa svih strana.


Posluživanje

Servirati bar po tri na tanjiru, za pocetak!!!

0 komentari:

Objavi komentar