petak, 7. studenoga 2014.

Bosanski somuni



Sastojci:

500 g brašna
1 kesica kvasca
kašicica soli
350 ml mlake vode
10 g curokotica (crni kim)

Priprema:

1. Prosijati brašno, dodati kvasac i so, pa promješati. Dolivati polako toplu vodu i zamjesiti
malo mekše tijesto. Potrebno je 300-350 ml vode, mada sve zavisi od brašna, koliko je
mlado i koliko pije tecnosti.
2. Ostaviti da nadode oko 45 min, pa premijesiti na pobrašnjanoj podlozi i podijeliti na 4
jednaka dijela. Svaku cetvrtinu posedno kratko izraditi, razvuci u krug, malo deblji nego
što su podloge za picu. Somune dalje razvlaciti prstima, pocinjuci s krajeva, tako da na
kraju ostanu malo deblji u sredini. Ostaviti ih da nadolaze još 30 minuta, a za to vrijem
ugrijati i rernu i praznu tepsiju na maximum, kod mene je to 275C.
3. Mokrim nožem, ali tupom stranom, povuci linije po somunima, i nacrtati rombove. Brzo
prebaciti somune u vrelu tepsiju, prekrivenu pek papirom, i posuti ih curokoticom
(crnim kimom) pa odmah vratiti u vrelu renu.Ukljuciti ventilator u rerni. Peci ih kratko,
3-4 minuta da nadodu i pocnu da rumene, pa izvaditi i ostaviti u pamucnoj krpi kako ne
bi potparili.

Posluživanje:

Mogu se koristi umjesto hljeba, kako se i koriste tokom Ramazana, kao kifle ili pogacice za
sendvice, ali im je najpoznatija ulaga ' deset u pola s lukom' ...desest cega, sigurna sam da
sam znate.

0 komentari:

Objavi komentar