Zimska cokoladna torta
Sa finim koricama od lešnika, i bogatim filom od bele i gorke cokolade.
Sastojci
za podlogu:
125 g brašna
40 g šecera
1 vanilin šecer
100 g maslaca
6 kašika marmelade od marelica
za biskvit:
6 jaja
170 g šecera
1 vanilin šecer
5 kapi arome gorkog badema
1/2 kaš. cimeta
40 g gustina
malo praška za pecivo
250 g mlevenih, pecenih lešnika
za kremove:
tamni krem:
400 g cokolade za kuvanje
300 ml slatke pavlake
125 g maslaca
3 kašike Amaretta (liker od badema)
svetli krem:
250 g bele cokolade
200 ml slatke pavlake
150 g maslaca
2 kašike likera od jaja
za ukrašavanje:
50 g marcipana
... šecer u prahu
1 vanilin šecer
oko 50 g krokanta od lešnika
1. Za podlogu pomešati sve sastojke i umesiti glatko testo. Razvaljati ga i staviti na
podmazanu podlogu, forme vel. 26cm. Peci na 180*C, oko 15-20 minuta.
2. Za biskvit mutiti jaja najjacom brzinom oko 2 min., zatim dodavati malo po malo šecera
i vanilin šecer i nastavite da mutite još 2 minuta.
3. Dodati zacine, i lešnike izmešane sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano sve sjediniti,
testo staviti u istu formu i peci na 180*C, oko 35 minuta.
4. Za krem, odvojeno zagrejati pavlake, pa u njima rastopiti cokolade. Prekriti folijom i
ostaviti da se dobro ohladi. Zatim cvrsto ulupati i umešati umuceni maslac. U beli krem
dodadti liker od jaja, a u crni amaretto.
5. Podlogu premazati marmeladom, i uokviriti je obodom forme. Biskvit prerezati na 3
kore. Donju staviti preko podloge, i uz pomoc šprica je ispuniti naizmenicno kremovima
u vidu krugova. Preklopiti srednjom korom i uraditi isto samo suprotnim redosledom
boja. Preklopiti gornjom korom. Pritisnuti.
6. Preostalom crnom kremom premazati tortu spolja i ukrasiti je. Izmesiti mracipan sa
šecerom u prahu, razvaljati ga pa izrezati zvezdice, poredati ih po torti. Okolo posuti
krokantom, a po površini posuti vanilin šecerom.
0 komentari:
Objavi komentar