petak, 24. listopada 2014.

Tiramisu torta

Svako od vas manje-vise ima svoj omiljeni recept za ovu klasicnu italijansku
poslasticu koja odusevljava milione sirom svijeta svakog dana. Ja sam ovaj put
izabrala malo durgaciji postupak i nacin pripreme i mogu samo reci da se
razlika osjeti. Pored toga, ovaj novi look daje mu pravi wow-effect




Sastojci


BISKVIT
6 jaja
150g secera u prahu
70g secera
150g brasna
50g skrobnog brasna (gustina)
prstohvat soli

KREMA
3 SVJEZA jaja
150g secera u prahu
500g mascarponea
2 vrecice burbon-vanilija secera
5 listova zelatine

I JOS...
50ml amaretto ( u nedostatku likera mozete staviti rum)
ca 200ml ohladjene jake crne kafe


Priprema

1. Za biskvit odvojiti zumanjke od bjelanjaka. Zumanjke mutiti sa secerom u prahu da se
dobije kremasta gusta masa i zumanca skroz posvijetle. Bjelanjke umutiti sa
prstohvatom soli u cvrst snijeg i pri tome lagano dodavati 70g secera. Brasno prosijati
zajedno sa gustinom u posebnu posudu i polako dodati masi od zumanjaka lagano
muteci mikserom. Na kraju postepeno dodati snijeg od bjelanjaka mijesajuci drvenom
kasikom.
2. Tijesto izliti u pleh od pecnice prekriven papirom za pecenje. Peci u zagrijanoj pecnici
na 180*C nekih 10-15 minuta (zavisi od pecnice, probajte cackalicom da li je peceno)
3. Pecen biskvit ostaviti da se ohladi i za to vrijeme pripremiti kremu.
4. Zelatinu staviti u hladnu vodu da odstoji 10-ak minuta. Jaja odvojiti, zumanjke umutiti
sa secerom u prahu i vanilin-secerom na pari da postanu pjenasta. U vrucoj smjesi od
zumanaca otopiti dobro ocijedjenu zelatinu.
5. Skinuti sa vatre i polako umijesati mascarpone. Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u
cvrst snijeg i polako kasikom umijesati u masu od mascarponea i zumanjaka.
6. Od ohladjenog biskvita izrezati 3 kruga (trebace vam u stvari 4 ali je nemoguce ih
odmah dobiti). Jedan krug promjera 9, drugi 16 i treci 20 cm.
7. Uzeti zdjelu promjera ca 22 cm, obloziti ju sa prozirom folijom i staviti prvi, najmanji
krug biskvita. Biskvit obilno natopiti mjesavinom kafe i amaretta koristeci najbolje
silikonsku cetkicu.
8. Kremu podijeliti na tri jednaka dijela, te prvim dijelom premazati prvi natopljeni krug
biskvita u zdjeli. Na kremu poloziti slijedeci biskvit (16 cm), natopiti ga kafom i
premazati drugim dijelom kreme.
9. Od ostataka tijesta koji su ostali nakon sto smo izrezali krugove "iskrojiti" jos jedan krug
koji napraviti iz dijelova. Natopiti kafom i premazati zadnjim dijelom kreme.
10.Zavrsiti zadnjim krugom biskvita od 20 cm i njega natopiti kafom (ali ne bas preeevise).
Dijelove folije koji su visili preko rubova zdjele prevrnuti unutra preko biskvita i jos
jednim komadom folije prekriti cijelu zdjelu.
11.Ostaviti u frizider da odstoji najbolje preko noci. Sutradan preokrenuti zdjelu na
pladanj ili stalak za tortu i cijelu tortu obilno posuti gorkim kakaom.


Posluživanje

Zao mi je sto vam nisam mogla pruziti bolji uvidjaj u unutrasnjost torte, pravila sam ju za
goste, tako da je nisam mogla prethodno masakrirati :) Odrezala sam samo jedan komad da
mogu ufotkati i nakon toga ponovo ga vratila nazad :) U svakom slucaju torta je izazvala
cisto odusevljenje, jer je malo odstupanje od svakidasnjeg tiramisua koji ovdje svi cesto
prave zbog brze i lagane pripreme. Ideja za recept je iz jednog kuhara, ali sa mojim
izmjenama u sastojcima i postupku izrade.

0 komentari:

Objavi komentar