Sastojci(2 osobe):
Za rizoto:
- 1/2 l povrtnog ili pileceg temeljca ili kockica za juhe
- 1 zlica maslinovog ulja
- 10 g maslaca
- 1 manji luk, sitno isjecen
- 2 cesnja cesnajak, sitno isjecen
- 200 g rizoto rize
- 1 dl bijelog vina
Nadjev:
- 200 g mix sumskih gljiva, stavila i vise
- 1/2 vezice persina, sitno sjeckanog
- 30 g grano padano sir, sitno ribanog
- sol+papar
Priprema:
1. Prvo pripremite gljive. Gljive na suho ocistiti od necistoce cetkicom i nozicem, nikako
prati! Isjeci na stapice ili kockice i na suhoj, toploj tavi ( bez dodatka masnoce ) prziti
dok ne ispari sva tekucina koju puste i dok dobiju malo boje. Pazite da ne zagore.
Dodajte persin, izmjesajte i izvadite na jedan tanjir i ostavite na stranu.
2. Za rizoto,prvo ugrijte temeljac. Ulje i maslac zagrijati i na njemu prodinstati luk i
cesnjak dok se ne zastakle. Dodati rizu i mjesati dok ne postane staklasta. Pazite da
vam ne po tamni ( zagori ). Podliti sa vinom i pustiti da vino ispari, tj. alkohol. Poslije
dodavati po malo temeljac i na laganoj vatri ostaviti da se riza dinsta, uz povremeno
mjesanje. Nastaviti sa dolijvanjem temeljca sve dok riza ne bude al dente, pazite da se
ne prekuha. Kad ste sigurni da je riza gotova, dodajte gljive i promjesajte. Umjesajte i
parmezan, zacinite sa soli i paprom. I gotovo, mozete se baciti na tanjur i uzivati u
bogastvu mirisa koje gljive daju.
Posluživanje:
Rizoto mozete posluziti uz przeno povrce, dobar odrezak ili ribu.
0 komentari:
Objavi komentar