srijeda, 29. listopada 2014.

Piletina s aromom dunje u sosu



Sastojci:

- 800 g belog pileceg mesa
- malo maslinovog ulja
- malo soli
- malo bibera
- 1 kašika kisele pavlake
- 2 kašike prezli
- 1 kašika seckane majcine dužice (po želji)
- 3-4 manje dunje ili 1-2 vece
- sok od jednog limuna, može i pola

ZA BEŠAMEL SOS

- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- 3 dl mleka
- malo soli
- malo muškatnog orašceta
- malo mirodije ili vlašca

PRILOG OD POVRCA:

- bareno povrce po želji

Priprema:

1. Belo meso oprati, osušiti, iseci na šnicle. Premazati maslinovim uljem, posoliti,
pobiberiti i posuti seckanom majcinom dušicom. Staviti u pleh obložen papirom za
pecenje i poprskati s malo vode. Pavlaku izmešati s prezlama, ako je potrebno dodati
kašiku-dve vode da se razmuti. Naneti smesu na meso. Dunje ocistiti i iseci na komade,
poprskati limunovim sokom i složiti oko mesa. Peci u rerni zagrejanoj na 180*C oko 30
minuta.

2. Dok se piletina pece pripremiti bešamel sos i prilog od povrca. a) Na puteru propržiti
brašno, smaknuti s vatre, naliti mlako mleko i vratiti na vatru da se skuva. Ili, kako sam
našla negde na ovim stranicama: b) Razmutiti brašno u mleku, staviti u blago zagrejanu
šerpu s komadom putera i sve kuvati mešajuci dok se ne dobije željena gustina. Pred
kraj dodati so i mleveni muškatni orah. Pred služenje posuti mirodijom ili sitno
seckanim vlašcem. Povrce za prilog skuvati i zaciniti po želji.

Posluživanje:

Peceno meso preliti bešamel sosom, služiti uz povrce i pecene dunje. Obratiti pažnju na
izraze lica ukucana kad shvate da su sa mesom zagrizli nešto što ipak nije krompir iako tako
izgleda. Suzdržati smeh, napraviti dramsku pauzu i obratiti pažnju na izraze lica ukucana
kad im kažete da je to dunja :D Posle rucka, pošto vam kuca neodoljivo miriše na dunje,
skuvajte džem od dunja ili napravite poslasticu sa džemom od dunja.

0 komentari:

Objavi komentar