I dalje je aktualna jesenja namirnica BUNDEVA pa vam predstavljam moju
verziju lazanja sa tijestom od bundeve i besamel sosom od bundeve. Probajte!
Sastojci(3 osobe):
- tijesto za lazanje
- 150ml pirea od bundeve
- 2 cijelih jaja
- 250 g psenicnog ili integralnog brasna
Fil
- 200g mljevene junetine
- 200g sampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 2 cena bijelog luka
- sol
- papar
- paprika u prahu
- maslinovo ulje
Besamel
- 2 cena bijelog luka
- 50ml maslinovog ulja
- 3-4 kasike psenicnog brasna
- 50-100ml pirea od bundeve
- 100ml mlijeka
- muskatni orascic
- sol
- papar
Priprema:
1. Tijeto: U dublju posudu sipati brasno i na sredini napraviti rupu u koju dodajemo jaja i
pire od bundeve. Zamjesimo tijesto da bude malo tvrdje, po potrebi dodajte brasno
akko biste dobili dovoljno cvrstu masu za tijesteninu. Tijesto ostaviti da se odmara oko
pola sata.
2. Dok se tijesto odmara lagano pripremiti fil, tako sto na maslinovom ulju proprzimo
crveni i bijeli luk dok ne omekane, zatim dodamo junetinu i sampinjone. Pustiti da se
dinsta uz povremeno mjesanje dok ne ispari tecns od gljiva. Zacin isa solju, paprom i
paprikom.
3. Kada se tijesto odmorilo, malo ga premjesiti rukama i oklagijom razviti na tanju masu,
oko 5mm. Od tijesta praviti trakice koje provlacite kroz masinu za tjesteninu. Trake
napravite zeljene velicine, ja sam pravila 4cm x 10cm.
4. U posoljenu kipucu vodu stavljati tjesteninu i kuhati dok ne izadju na povrsinu. Kada
izadju na povrsini izvaditi i procjediti te poceti sa postupkom redanja lazanja.
5. Lazanje redate po principu red tjestenine, red fila dok ne potrosite fil s tim da zadnji
sloj bude tjestenina. Paziti da se citava povrsina prekrije tjesteninom.
6. Kada potrosite fil i pripremite lazanje pripremite besamel umak.
7. Besamel: na laganijoj temperaturi, na ulju preprziti bijeli luk i brasno, zatim dodati
mlijeko i pire od bundeve te zacine.. Kuhati uz mjesanje dok se blago ne zgusne
besamel. Po potrebi, kako biste dobili gustinu sosa malo rijedju nego puding, dodajte
brasno ili mlijeko. Da ne bude rijetko ili pregusto.
8. Zavrsni postupak: Na lazanje sipati besamel sos i staviti u zagrijanu rernu na
220stepeni, peci dok ne dobije zlatnu boju, 15ak minuta.
9. Lazanje malo prohladjene posluziti uz rendani parmezan ili salatu.
0 komentari:
Objavi komentar