četvrtak, 23. listopada 2014.

Kraljica cokolade

Kraljica cokolade




Sastojci
2 velikih jaja (ili 3 manja)
2 kašike šecera
1 kašika brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašike cokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajuceg)
100 g tamne cokolade
100 g mlijecne cokolade
100 g bijele cokolade
300 ml vrhnja za šlag 
mlijecna cokolada za ukras


Priprema
1. Bjelanca umutiti sa šecerom u cvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno,
kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte
promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom). Peci
desetak minuta na 170 C. Ohladenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom
razrijedenim u nekoliko kašika vode.
2. Svaku od cokolada otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga
umutiti u cvrste kreme.
3. Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti cokoladnim
"kovrdžicama".

Posluživanje
Ako želite jacu kremu možete otopiti po 200 g cokolade u dva deci vrhnja, s tim da onda
kremu necete mutiti, nego se krema ohladi par sati u frižideru da se potpuno stegne, pa se
takva maže preko torte. Takode po želji možete dodati par kapi ekstrakta vanilije u kreme.
Kovrdže od cokolade pravite tako da veliki nož uzmete objema rukama i povlacite po
glatkoj strani table od cokolade. Cokolada treba da je na sobnoj temperaturi. Da vam se
ukrasi ne bi topili pod prstima dok ih rasporedujete po torti poslužite se cackalicom ili
viljuškom. Da bi se raznobojni slojevi torte lijepo vidjeli tortu režite oštrim nožem koji ste
nakvasili hladno vodom.

0 komentari:

Objavi komentar