Sastojci:
- 100 gr bijele čokolade
- 1 dl mlijeka
- 5 velikih kašika šećera
- 100 gr kokosovog brašna
- 300 gr margarina omekšalog na sobnoj
temperaturi
- 400 gr mekog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- 5 kašika kakao praha
- 2 komada jaja
- 200 gr šećera
Priprema:
1. Prvo u manju šerpu staviti mlijeko, šećer i bijelu čokoladu (ja sam imala krem tablu
koju inače koristim za potrebe deserata sa bijelom čokoladom, nekad Milka čokoladu ili
shogeten kako kad dospije ). Pustiti da se sve sjedini i otopi na srednjoj vatri na ringli
(kod mene stepen 2 od 3 ) i kad počne da vrijucka dodati kokosovo brašno izmiješati i
ostaviti sa strane neka se hladi.
2. Za osnovno tijesto vilicom mutiti margarin sa šećerom i vanilin šećerom, kad je već
dobro omekšalo dodati jaja, koja prije samo malo "razbijemo" vilicom i sjediniti u finu
kremastu masu.
3. Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i kakaom, dodati u kremastu smjesu od
margarina i miješati vilicom dok je moguće, a onda rukom izraditi glatko tijesto. Po
potrebi dodati još malo brašna samo da se tijesto više ne lijepi za ruke. Uključiti rernu
neka se ugrije na 175 stupnjeva.
4. Nisam tijesto ostavljala da odmara na hladnom, žurilo mi se da napravim keksiće za uz
kavu, a nije ni smetalo.Otkidati tijesta toliko da se oblikuju kuglice veličine krupnijih
oraha. Kad svo tijesto "ukuglamo" svaku kuglu stisnuti između dlanova i na tijesto staviti
po malo nadjeva od bijele čokolade i kokosa. Lagano prstima zatvoriti i pokriti nadjev
pa tom stranom položiti kolačić na tepsiju nauljenu i posutu brašnom ili jednostavno na
papir za pečenje u tepsiji .
5. Peći oko 15 minuta. Moja je rerna starudija bez ventilatora, pa ne bih znala reći je li
potrebno kraće u takvim rernama. U svakom slučaju keksići su poslije ovih 15 minuta na
dodir još mekani. Kad se ohlade fini su i mekani i dalje, ne raspadaju se, a nadjev se
stopio sa tijestom pa su tako samo dvobojni . Nije potrebno dodatno uvaljati u šećer
u prahu ali ko voli može.
6. Ostalo mi je malo nadjeva pa sam u to umiješala kašiku eurokrema i nešto malo
mljevenog keksa, oblikovala jedan pravougaonik deblije oko 1 cm na tanjuru posutom
kokosom, poravnala stranice i lagano kašikom potapkala da se sve dobro "uveže".
Ohladila u frižideru i izrezala kocke veličine karamela ...
Posluživanje
Pošto su bili namijenjeni za uz popodnevnu kavu tako sam ih i iznijela na stol još tople,
a i hladni štimaju tek tak sami, uz sok, kavu, mlijeko, čaj ...ma šta vam volja.
0 komentari:
Objavi komentar