Par malih sitnica cine ovaj rižoto drugacijim i mrvicu komplciranijim nego smo
navikli. Rižoto mora biti ljepljiv i "tekuc" a gljive sa grila ce mu dati novi okus.
U svakom slucaju, trud ce se isplatiti.
Sastojci(4 osobe):
- rižoto
- 3 žlice maslinovog ulja
- stabljika celara
- nekoliko sušenih vrganja
- majcina dušica
- 1 ružmarina
- 300 g riže kratkog zrna (za rižoto)
- 1dcl bijelog vina
- 1 kocka za pilecu juhu
- 300 g gljiva
- 50g parmezana
- sol
- papar
- peršin
- pecene gljive
- 200 g gljiva
- sol
- papar
- ružmarin
- maslinovo ulje
- par režnjeva cešnjaka
- maslac
- majcina dušica
Priprema:
1. Celer i luk sitno nasjeckajte i stavite pirjati na cca 3 žlice maslinovog ulja.
2. Dodajte sitno sjeckane ili mljevene sušene gljive i prstohvat majcine dušice. Umješajte
cašu bijelog vina.
3. Pržite minutu dvije i dodajte rižu. Prelite cašom vode i lagano pirjajte. Želite lagano
pirjati rižu doljevajuci vodu, a ne kuhati ju potpuno potopljenu u vodu.
4. Nakon 2-3 min dodajte gljive, kocku za juhu i vodu.
5. Dok se ovo pirja (trebat ce 15ak min riži da omekša), u pleh ili vatrostalnu tavu stavite
ostatak gljiva, par grancica ružmarina, par cijelih cešnja cešnjaka, prstohvat majcine
dušice, sol, papar i dobro promješajte. Rasporedite naokolo par komadica maslaca i
stavite u pecnicu pod gril
6. Kada je rižoto gotov maknite sa vatre i umješajte malo maslaca u njega. cca 1 žlicu.
Naribajte parmezan, posolite i popaprite. Parmezan je ovdje više u ulozi zacina nego
što bi se trebao sir osjetiti u rižotu.
7. Sitno nasjeckajte peršin i umješajte u rižoto. Dodajte par kapi limunovog soka i dobro
promješajte.
8. Rižoto mora biti ljepljiv i tekuc, ako je pregust, dodajte u ovom trenutku još vode ili
temeljca.
Posluživanje:
Rižoto rasporedite u tanjure, na vrh naribajte parmezana po ukusu. Na to stavite gljive sa
grilla.
0 komentari:
Objavi komentar