Sastojci:
ZA PECIVO:
- 50 ml jogurta i 200 ml toplog mlijeka
- 1 kvasac
- 1 dcl ulja ili otopljenog maslaca
- 500 gr brašna
- kafena kašicica soli
PUNJENJE:
- 250gr pileceg filea narezanog na
- trakice ili sitne kockice
- 100 gr domaceg svježeg sira
- malo vrhnje
- 4 cešnja bijelog luka
- 1/4 glavice crvenog luka
- 1 manji paradajz
- 100 gr pripremljene kupus salate
- soli po vašoj želji i malo chili papricice u prahu
ZA PREMAZIVANJE:
- susam, žumanjak, malo otopljenog maslaca i sol za posipanje
Priprema:
1. Od navednih sastojaka zamijesiti tijesto,tako što cete prvo pomiješati suhe sastojke,a
zatim dodavati ostale. Kada masa postane kompaktna, ostaviti 40-ak minuta da tijesto
nadode. Za to vrijeme izradite sami svoje fišek kalupe koji lice na kornet (kao na slici).
Pazite da vam karton bude dobro obložen aluminijskom folijom sa svih strana kako ne bi
papir gorio u rerni.
2. Kada to završite pripremite umak od sira,vrhnje,bijelog i crvenog luka,paradajza i
zacina (umak ne smije biti tecan). Napravite kupus salatu i nemojte je miješati odmah
sa sirom.
3. Kada je tijesto nadošlo,podijelite ga na loptice jednake velicine,ovisno o tome koliko
velike kornetice želite. Ja sam ovaj puta radila malo vece kornete pa su loptice bile
velicine brskve. :-) Nauljite ruke i pocnite sa pravljenjem korneta tako što cete trljajuci
tijesto dlanovima o radnu površinu praviti jednu dugacku tanku špagu od tijesta koju
cete onda motati na kornet odozdo prema gore. Zadnji kraj špage od tijesta obavezno
podvucite pod zadnji namotaj kako se tijesto ne bi odmotavalo. Slažite svoje kornete na
pleh obložen pek papirom,ali pravite razmake izmedu njih jer ce vam još narasti.
4. Premažite kornete sa žumanjkom, pospite susam i stavite peci dok ne porumene. Dok se
pecivo pece,na laganoj vatri propržite piletinu.Kada korneti budu peceni premazati ih s
otopljenim maslacem da dobiju poseban sjaj i posuti s vrlo malo soli.
5. U smjesu od sira dodati kupus salatu ocijedenu od ulja i octa, a zatim i piletinu. Sve
skupa pomiješati i napuniti vaše slane kornete.
Posluživanje:
Umjesto kupus salate možete raditi i sa zelenom salatom, krastavcima...Po vašoj želji.
0 komentari:
Objavi komentar