nedjelja, 26. listopada 2014.

Bijeli gulaš


Pored luka, u ovom gulasu koriste se svega tri osnovne namirnice, krumpir,
piletina i komorac. Osim sto je pun kalcijuma, kalijuma, vitamina A i C,
komorac ce ovom jelu dati jednu frisku, proljetnu notu. Lak je za pripremu
jer kao i svi gulasi uz povremeno mjesanje, on uglavnom kuha samog sebe.


Sastojci(4 osobe):

- 1 veliki luk
- 3 reznja bijelog luka
- 2 pileca prsa
- 2 krumpira
- 1 komorac
- sol i papar
- malo persina
- 2 velike zlice ulja
- 1 pileca kocka za juhu ili vegeta
- 1 lovorov list

Priprema:

1. Recept za kruh na slici se moze vidjeti ovdje: Lijevani kruh Luk i bijeli luk narezati i
dinstati na ulju dok se malo ne karameliziraju. Dodati im na kockice nasjeckanu piletinu
i dinstati jos desetak minuta. Neka se piletina "uhvati" malo odozdo i karamelizira
zajedno sa lukom.

2. Dodati malo vode i drvenom zlicom odvojiti komadice piletine koji su se zalijepili za
dno. Posto pileca prsa sama po sebi nemaju neku narocitu slast, ovaj korak u pripremi
je bitan, i ono je sto ce ovom gulasu, uz komorac, dati jednu prepoznatljivu notu.

3. Sada polako dodati na kockice nasjeckan krumpir i komorac, te sve jos dinstati
poklopljeno desetak minuta. Usuti vruce vode da prekrije sve namirnice,
dodati sol, papar i lovorov list. Kuhati poklopljeno na laganoj vatri povremeno mjesajuci
i dodavajuci vode po potrebi. Iako nece trebati puno vise od sat vremena, ja ovo jelo
kao i sve gulase, volim kuhati barem 2 sata na najmanjoj vatri. Polagano kuhanje ce
omoguciti da se komorac i krumpir "opuste" sto ce jelu dati jos jedan fini ton i onu
lijepu gustinu gulasa bez dodatka brasna. Pred kraj ubaciti nasjeckani persin i pilecu
kocku za juhu.

0 komentari:

Objavi komentar