srijeda, 22. listopada 2014.

BEEF STROGANOFF- Govedina u umaku (engleska verzija)


Originalna verzija ovog jela potjece iz Rusije. Stara verzija pripremala se bez
gljiva i luka. Danas je jako popularno sa crnim vinom i na kraju uz dodatak
kiselog vrhnja bez prokuhavanja. Jelo je popularno po cijelom svijetu i zbog
toga postoji mnogo verzija. U V. Britaniji servira se po mnogim restoranima i
gastro pubovima i priprema se sa bijelim vinom i brandyjem uz dodatak ekstra
sastojka i servira uz rizu. Jednostavna i brza priprema ali izuzetno ukusno!




Sastojci(4 osobe): 

- 500g govedina
- 250g gljive (vrganji a moze i ostale vrste ili mjesavina)
- 1 luk
- 2 cesnjak
- 150 ml bijelo vino
- 3 zlice brandy
- 300ml govedska juha ili kocka
- 2-3 zlice brasno
- 1 zlica sok od limuna
- 1 zlica senf
- 1 zlica koncentrat rajcice
- 2-3 zlice kiselo vrhnje
- nekoliko zlica ulje
- 50g maslac

Začini:

- 1 zlicica majcina dusica
- 1 zlicica mljevena slatka paprika
- 2 zlice persin
- po izboru sol
- 1/2 zlicice svjeze mljeveni crni papar

Priprema:

1. Govedinu izrezati na tanke trakice. Najbolje je da meso zamotate u foliju i stavite u
hladnjak 45 minuta prije pripreme. Govedina ce se lagano zamrznuti ali ce jos uvijek
biti dovoljno mekana da se moze izrezati u izuzetno tanke trakice sto nemozete postici
ako je meso sobne temperature jer ce biti mljackavo.

2. U tavu dodati ulje i maslac, narezan luk na kolutove, cesnjak sitno nasjeckan i gljive
narezane na listice. Prziti oko 3-4 minute zatim ocijediti i ostaviti po strani.

3. Narezanu govedinu umijesati u brasno i otresti i stavljati u vruce ulje gdje su se przili
luk i gljive. Prziti meso oko 3-4 minute. Zatim zaliti sa brandyjem i zapaliti ako zelite
potpun dozivljaj pripreme ovog jela.

4. Kad plamen nestane, dodati gljive, luk, senf, koncentriranu rajcicu i sve zacine. Dobro
promijesati i zaliti sa govedskom juhom (kockom) i bijelim vinom. Ako je umak
prerijedak, dodati malo skrobnog brasna otopljenog u 100ml vode.

5. Na kraju maknuti sa stednjaka, umijesati kiselo vrhnje, dobro promijesati i vratiti nazad
da se samo lagano zagrije jednu minutu, nesmije kuhati jer ce se masnoca iz kiselog
vrhnja razdvojiti. Prije serviranja dodati limunov sok i jos malo svjezeg persina i
servirati uz rizu.

0 komentari:

Objavi komentar