Mjere u ovom receptu su tek okvirne - kolicina brašna i mlijeka ovisi o tome
koliko je brašno suho, treba se osloniti na osjecaj kada je tvrdoca tijesta u
pitanju... Nikada nisam uspjela izbrojiti koliko krafni izade od ove kolicine sastojaka, uglavnom se
prebrzo pojede, a i velicina svake pojedine krafne zavisi od caše kojom se izrezuju .U svim starim
receptima sa dizanim tijestom posebno se istice da se mora raditi u toploj kuhinji.
Sastojci:
glatko brašno - 40 dkg
mlijeko 2 dcl
1/2 kocke kvasca (2,5 dkg)
1 žlica šecera
malo soli
3 žumanjka
7 dkg rastopljenog maslaca
malo ruma ili rakije
Priprema:
1. U mlako mlijeko umiješati žlicu šecera i udrobiti kvasac pa poklopiti i ostaviti na toplom
da se raspjeni. Treba obratiti pažnju da posuda za pjenicu bude dovoljno velika jer se
masa najmanje utrostruci. Brašno je poželjno prosijati da "uhvati zraka" ali i da se
prilagodi temperaturi kuhinje. Vecina nas u svojim kuhinjama više nemamo sito, ali i
žicana cjediljka može izvrsno poslužiti za prosijavanje. U brašno umiješati malo soli. 3
žumanjka dobro izmiješati sa rastopljenim maslacem pa dodati sve ostale sastojke i
malo ruma (ili bicerin rakije). Mijesiti dugo i snažno - dok tijesto ne postane glatko i
ne lijepi se više za ruke i stijenke posude. Ako je tijesto pretvrdo, može se još malo
dodati mlakog mlijeka u pocetnoj fazi miješenja. Sada tijesto razvaljati na
pobrašnjenoj radnoj površini otprilike prst debelo i odmah izrezivati kolute (modlom ili
cašom). Izrezane kolute tijesta treba malo poprašiti brašnom i pokriti kuhinjskom krpom
(tako piše u receptu, ali sam ja otkrila da je cista vreca za smece još bolje rješenje) i
ostaviti 1 sat da se diže. Ne prevrtati ni zavirivati, bez brige - nema šanse da ne uspije!
U dubokoj velikoj, tavi zagrijati puno ulja i pržiti krafne. Ovo se odvija iznenadujuce
brzo, kada zadnju krafnu stavite u tavicu, onu prvu treba vec okrenuti da se prži i sa
druge strane i tako redom. Dobro pržene krafne trebaju imati blijedi pojas (ringlu, rekla
bi baka) sredinom oboda.
Posluživanje:
Uz servirano brdo krafni na stol se stavi i zdjelica nekog kiselkastog pekmeza (drenjina,
šipak, marelica...) i svatko si uzme malo pekmeza na tanjuric i umoci krafnu u to.
0 komentari:
Objavi komentar