Koljivo sa daškom Elade
Sastojci
150 gr žita
60 gr badema
60 gr oraha
50 gr suvog grožda
30 gr susama
malo cimeta
malo struganog muskatnog orašcica
malo mlevenog karanfilica
malo mlevenog zrna korijandera (ne
mora)
malo anisa u prahu
malo aromaticne rakije
3 kašike meda
Priprema
1. Suvo grožde ocistiti od peteljki i preliti ga mešavinom vode i rakije (najbolje uzo, zbog
mirisa anisa) i ostaviti da odstoji par sati.
2. Skuvati žito, ocediti u cediljki, pa rasporediti preko raširenog stolnjaka da se skroz
prosuši i da nema vlage.
3. Badem blanširati (preliti kipucom vodom), ostaviti desetak minuta da omekne kožica, pa
vodu prosuti, a badem prohladiti. Skinuti mu smedu kožicu, prepoloviti i malo na
vazduhu prosušiti. Orah iseci na komadice.
4. Susam sipati u manji tiganj i na suvo ga blago prepeci da tek malo porumeni. Pripremiti
sve zacine.
5. Žito sipati u ciniju, dodati ocedeno i prosušeno suvo grožde, orah, badem (manju
kolicinu ostaviti za ukrašavanje), susam i zacine. Zasladiti medom, poravnati i ukrasiti
polutkama badema.
Posluživanje
Inace, Grci žito pomešaju sa brašnom prepecenim na suvom tiganju, dodaju zacine, suvo
grožde i koštunjavo voce i stave ga tacnu na kojoj je podloga od malo odvojenog prženog
brašna. Odozgo utapkaju dosta kristal šecera i šecera u prahu, pa sve ukrase srebrnim
perlicama... Negde dodaju bobice nara :))) Koljivo se slicno sprema i na Svetoj Gori.
0 komentari:
Objavi komentar