Torta s kokosom i cokoladom
Odlican spoj kokosa i cokolade
Sastojci
Biskvit:
8 kom bjelanaca + malo soli
120 g šecera
80 g oštrog brašna
50 g kokosovog brašna
2 cajne kašicice praška za pecivo
1 kaš. sirceta/octa
100 ml ulja
Za natopiti biskvit:
malo mlijeka, 1 vanilijin šecer, po
želji nekog kokos likera
Fil sa kokosom:
8 kom žumanaca
140 g gustina
150 - 200 g šecera
100 g kokosovog brašna
cca 0.9 - 1 l mlijeka
120 g maslaca + 4 kaš. umucenog šlaga
Fil sa cokoladom:
130 g cokolade za kuhanje
150 g mlijecne cokolade
5 dl tecnog šlaga
1 naribana korica limuna
150 g milerama (masnijeg)
Priprema
1. Fil sa kokosom: Pripremiti šerpu za kuhanje fila, u nju sipati kokos i staviti na šporet.
Kratko propržiti kokos oko 1-2 min. samo da blago promjeni boju i pusti miris. Preliti sa
oko 3-4 dl mlijeka i kuhati nekih 5-8 minuta sa poklopcem da kokos omekša. Za to
vrijeme pripremiti ostale sastojke za fil . Smjesu od kokosa i mlijeka prebaciti u blender
i izmiksati (ovaj korak možete i preskociti, ali ovako dobijem finu kašicu od kokosa).
Prebaciti kašu u bokal sa mjerama i dosuti mlijeka tako da ukupno sve bude do 1l.
Vratiti na šporet. Žumanca, gustin i šecer pomješati sa malo mlijeka da nema grudvica i
kad se tecnost na šporetu zagrijala skuhati gust krem uz stalno mješanje. Kad je krem
kuhan površinu krema prekriti sa prozirnom folijom i ostaviti na hladenje.
2. Biskvit (Sastojke možete podijeliti na 2 i peci 2 odvojene korice. Korice su tanke):
Brašno i prašak za pecivo prosijati i pomješati, dodati i kokosovo brašno. Bjelancima
dodati mrvicu soli i miksati postepeno dodati i šecer. Umutiti u cvrst snijeg. Praškaste
sastojke postepeno dodati u smjesu od bjelanaca mješajuci (samo prevrtati kuhacom),
zatim dodati i sirce i na kraju lagano sipati ulje uz mješanje. U pripremljen okrugli
kalup d=24-26 cm, kome smo dno (ne i obod!) lagano podmazali i stavili papir za
pecenje, izliti smjesu i peci na 170 st. 15-ak minuta, nešto duže ili krace zavisno od
rerne. Oko obruca po mogucnosti staviti mokar peškir i tako peci, korice budu
ravnomjerno i fino pecene. Pecen biskvit ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
3. Fil od cokolade: Cokolade izlomiti, saviti u šerpu i preliti sa 3 dl vrhnja za šlag.
Zagrijavati na srednjoj temperaturi i mješati da se sva cokolada istopi. Dodati i
narendanu limunovu koricu i ostaviti da se smjesa ohadi.
4. Nastavak fila od kokosa: Izmiksati maslac i dodati u mlak (više hladan nego vreo:)) fil uz
stalno miksanje da se sve fino sjedini i da nema grudvica.
5. 200 ml vrhnja za šlaga 5+ umutiti sasvim malo (kasnijim rucnim miješanjem
regulisacete cvrstocu fila). 4 kašike dodati u fil od kokosa i rucno izmješati, a u ostatak
dodati ohladenu smjesu od cokolade i mileram te lagano rucno promješati do željene
cvrstoce.
6. Potpuno ohladenu koru prerezati na 2 dijela. Pripremiti i tecnost za natapanje bikvita
(sve sastojke pomješati i zagrijati da tecnost bude mlaka). Na tacnu za torte staviti
obruc na koji smo stavili pek papir i redati: prva polovina kore, malo je izbockati
cackalicom, preliti je sa par kašika mješavine mlijeka, vanilije i likera; fil od cokolade;
fil od kokosa. Ponoviti postupak još jednom.
Posluživanje
-Tortu dobro rashladiti, najbolje preko noci u frižideru. Po skidanju obruca tortu ukrasiti po
želji kokosom, šlagom ili cokoladnom glazurom. -Za druge proizvodace biljnog tecnog
šlaga ne znam da li bi tekstura cokoladnog fila bila ovako kremasta a opet dovoljno
stabilna. Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar