ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Švedska pita od jabuka


Poslastica od jabuka karakteristicna za južnu Švedsku, a
servira se uz umak od vanilije. Najzanimljivija stvar je u tome što: pita nema tijesto! A po njoj
miriši cijela kuca...


Sastojci(8 osoba):

- 3 kisele jabuke (Granny Smith)
- 3 slatke jabuke
- 2/3 šalice krušnih mrvica
- 1/2 šalice šecera
- 1/4 šalice cimeta
- 1 dl slatkog vrhnja Dolcela 5+
- 2 žlice maslaca
- 100 g prženih lješnjaka u komadicima

Umak od vanilije:

- 5 dl slatkog vrhnja Dolcela 5+
- 2,5 dl mlijeka
- 2 dl šecera
- 2 mahune vanilije
- 7 žumanjaka

Priprema:

1. Zagrijati pecnicu na 180oC (vruci zrak i donji grijac).

2. Oguliti jabuke i ocistiti od sjemenki te narezati na tanke ploške.

3. Kalup za pite (promjera 30 cm) namazati maslacem i posuti slojem krušnih mrvica (da
se jabuke ne lijepe).

4. Poslagati polovicu narezanih jabuka (pomiješane slatke i kisele) i posuti slojem mrvica,
šecera i cimeta, a zatim to isto ponoviti s drugom polovicom jabuka i posuti novim
slojem mrvica, šecera i cimeta.

5. Na zadnji sloj raspodijeliti maslac u komadicima.

6. Na kraju preliti sve s 1 dl slatkog vrhnja i posipati nasjeckanim lješnjacima (najbolje
prženih).

7. Peci 30-35 minuta (provjeriti viljuškom da li su jabuke smekšale) i servirati toplo s
hladnim umakom od vanilije

Umak od vanilije:

1. Kuhati oko 10-15 minuta pola kolicine šecera s mlijekom, vrhnjem i mahunama vanilije
(prvo ih razrezati i oljušiti i baciti sjemenke iznutra).

2. Izmiksati pjenu od žumanjaka s preostalim šecerom i umiješati u kuhanu kremu od
vanilije (prethodno izvaditi mahune vanilije) i kuhati na pari uz lagano miješanje dok se
malo ne zgusne.

3. Kad se ohladi, umak ostaviti u hladnjaku i servirati hladno uz toplu pitu od jabuka.

Posluživanje

Pitu možete sacuvati u hladnjaku i kasnije podgrijati u toploj pecnici ili mikrovalnoj.
Kolicinu šecera i cimeta za pitu možete izmijeniti prema svom ukusu.

0 komentari:

Objavi komentar