ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Pita od tikvica


Otkad sam otkrila kako se razvlace kore za pitu, nisam mogla prestati, tako da
se barem 4 puta tjedno nalazila na jelovniku!Ovo je jedna verzija, meni
najdraža.




Sastojci:

Tijesto:

- 300 g mekog brašna + oko 50 g za doradu
- 1 puna žlicica soli
- oko 180 ml mlake vode

Nadjev:

- 2 velike tikvice
- 1 veci luk
- 2 režnja cešnjaka
- šaka bosiljka
- 1 žlica sjeckanog peršina
- vegeta, bijeli papar, sol po želji

Priprema:

1. Od navedenih sastojaka zamijesiti mekano i elasticno tijesto, podijeliti ga na 2 ili 3
dijela, malo razvaljati svaku lopticu, dobro premazati uljem i pokriti prijanjajucom
folijom te ostaviti da stoji neko vrijeme (oko 40 min). Po meni, cak je bolje staviti malo
više vode, pa kasnije dodavati još brašna dok se mijesi jer cete tako lakše osjetiti kada
je tijesto dobro. Mora biti gipko a opet mekano.. Doista ne mogu bolje opisati.

2. Narezati luk, cešnjak, tikvice i dodati sve zacine i dobro promiješati.

3. Kada se tijesto smekšalo (ja upiknem prstom i ako mi propadne unutra - dobro je)
uzeti ga i poceti razvlaciti na vecoj površini prekrivenoj stolnjakom. Na pocetku staviti
ruke na sredinu jufke i pustiti da se lagano pod svojom težinom rasteže. Zatim lagano
rukama povlaciti deblje krajeve dok se ne dobije taaaanko tijesto.

4. Nadjev stavljati uzdužno na dva kraja te rolati prema sredini. Odrezati višak debelog
tijesta na rubovima ako ga ima i staviti peci u lagano nauljen pleh na 220 stupnjeva dok
fino ne porumeni.

5. Poslužiti uz kiselo vrhnje ili jogurt i uživati!

0 komentari:

Objavi komentar