Rum - Cokoladna torta bez jaja
Posto imam puno alergija i veoma malo kolaca koje smijem da jedem pocela
sam da kombinujem razlicite recepte i koristim sastojke koje smijem da jedem
Sastojci
Tijesto
65 g brasna
1 cajna kasikica praska za pecivo
1/5 cajne kasikice sode bikarbone
35 g secera
1 velika kasika kakaa
1 cajna kasikica sirceta
25 ml ulja
50 ml vode
Krema
250 ml slatkog vrhnja
100 g cokolade sa puno kakaa
50 g mlijecne cokolade
1 velika kasika kakaa
1/4 kesice zelatine (izmijesati po uputstvu na kesici)
1/2 bocice arome ruma
Cokoladna glazura
80 g cokolade za kuhanje
1 velika kasika mlijeka
50 g margarina
Priprema
1. Ovo su sastojci za kalup od 20cm
2. Sastojke za tijesto pomijesati i peci na 180-200 stepeni 10-15 min, probati cackalicom
da li je gotovo, nakon toga prerezati na 2 dijela ili 3 kako zelite
3. Istopiti cokoladu u slatkom vrhnju i dodati kakao koji ste prethodno izmijesali sa malo
slatkog vrhnja. Pripremiti 1/4 kesice od zelatine i dodati u kremu, pustiti malo da se
ohladi pa dodati pola bocice okusa od ruma ( koristila sam one od RUF). Nakon toga
premazati kolac
4. na vrhu preko kreme ide glazura od cokolade
0 komentari:
Objavi komentar