srijeda, 29. listopada 2014.

MOJA COKOLADNA TORTA

MOJA COKOLADNA TORTA

Torta koju cesto radim za djecje rodendane, veoma socna i puuuuna
cokolade...Fina kiselkasta nota mami i one koji nisu ljubitelji slatkog (kojih
zasigurno nema mnogo). Odlucila sam podijeliti ovaj recept s vama nakon
nagovaranja prijatelja koji me uvjeravaju da je torta odlicna pa se nadam da
ce i vas oduševiti. Nemojte se uplašiti velikog teksta koji sam priložila jer
torta nije prezahtjevna, sve sam potanko objasnila tako da olakšam i
pocetnicima u pecenju slastica!!! Torta je lagana, bez teških krema, djeca je
obožavaju i traže još!!!




Sastojci


BISKVITNO TIJESTO
8 kom svježih jaja
8 žlica šecera
6 žlica brašna
5 žlica kakaa (ili Kraš ekspressa i sl.)
1/2 vrecice praška za pecivo
prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka

COKOLADNA KREMA:
1 l mlijeka
4 vrecice praška za puding cokolada
150 g cokolade za kuhanje
6 žlica šecera
250 g margarina za kolace
ostali sastojci:
0,5 l slatkog vrhnja
15 dag cokolade za kuhanje
30 dag marmelade po želji (marelica, šipak)
7 dag margarina za kolace
oko 0,5 kg ticino mase za prekrivanje torte (po želji)


Priprema

1. BISKVIT: Odvojite žumanjke od bjelanjaka, izmiksajte žumanjke sa šecerom dok ne
bude pjenasto, lagano dodajte brašno pomiješano s kakaom (ili Kraš ekspressom) i
praškom za pecivo, a na kraju kuhacom lagano umiješajte cvrsti snijeg od bjelanjaka
kojemu ste dodali prstohvat soli prilikom izrade. Izlijte biskvitno tijesto u kalup za
torte (ja koristim kalup od 26 cm) prethodno namazan margarinom i posipan brašnom.
Pecnicu zagrijte na 170° C i pecite oko 35 minuta, dok se biskvit ne pocne odvajati od
kalupa, a ako niste sigurni, probajte cackalicom, ako je suha, biskvit je gotov. Ostavite
biskvit da se ohladi u kalupu te ga pažljivo nožem odvojite od kalupa ako je potrebno i
okrenite na tacnu i izrežite u 3-4 dijela po želji.
2. COKOLADNA KREMA: Izdvojite 3 dcl mlijeka i dobro izmiješajte pjenjacom s prašcima za
puding i šecerom, da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, i dok zavrije sklonite
s vatre i dobro umiješajte pjenjacom umuceni puding s mlijekom i vratite na vatru i
dalje miješajte dok krema ne postane gusta i cvrsta toliko da ne pada s kuhace. Dok je
krema kuhana sklonite ju s vatre i dodajte razlomljenu cokoladu te nakon 5 minuta
dok se malo otopi izmiješajte lagano mikserom da se povežu svi sastojci. Stavite kremu
hladiti, ali je povremeno promiješajte kuhacom da se ne stvori kožica od pudinga. Dok
je krema hladna dodajte izradeni margarin i miješajte dok se svi sastojci dobro ne
povežu. Ako vam se slucajno vide svijetle tockice od margarina u kremi, izdvojite
nekoliko žlica kreme u posebnu posudu koju malo zagrijte dok se krema ne otopi (može
u mikrovalnoj) i toplu natrag izmiksajte s preostalom kremom i nece biti grudica. Meni
se to dvaput dogodilo, ovisi o kvaliteti margarina za pecenje, neki budu precvrsti pa ih
je teško izraditi. Sve u svemu, ako i bude nekoliko svijetlih tockica, okus nece
iznevjeriti, to se i ne primjeti u torti.
3. SASTAVLJANJE TORTE: Izmiksajte slatko vrhnje da bude cvrsto. Cokoladnu kremu i
istuceno slatko vrhnje podijelite u 2 dijela (ako imate 4 biskvitne kore, onda krema u 3
dijela). Prvu biskvitnu koru stavite na pladanj za posluživanje i tanko namažite
marmeladom od marelica (ili po želji drugog okusa, bitno da je marmelada kiselkasta i
torta bude bolja) i onda premažite cokoladnom kremom pa tucenim slatkim vrhnjem.
Preklopite drugom korom i pritisnite da se kreme dobro povežu. Drugu koru premažite
marmeladom, kremom i tucenim vrhnjom i preklopite trecom korom (ponovite postupak
i za cetvrtu koru). Preporucam da stavite ravni lim ili teži ravni pladanj na zadnju koru
oko 15 minuta pa da torta lijepo bude izravnana, ljepše ce izgledati pogotovo ako tortu
želite prekriti ticinom. Dok je torta premazana kremama, pripremite cokoladnu glazuru
(otopiti na laganoj vatri izlomljenu cokoladu i dodati margarin narezan na listice i
miješati dok se margarin ne istopi i poveže s cokoladom). Cokoladnu glazuru ostavite da
odmara nekoliko minuta da lakše premažete tortu (da se cokolada ne cijedi sa svih
strana). Dok ste tortu lijepo premazali cokoladnom glazurom, poravnajte ju sa svih
strana i pricekajte da se glazura dobro stegne prije ukrašavanja. Ukrasite po želji
tucenim vrhnjem ili prekrijte ticinom masom gdje preporucam da glazuru malo
premažete vodom (namocite ruke i prijedite njima tortu sa svih strana) da se dobro
zalijepi. Za vecu tortu povecajte sastojke za polovicu i ispecite pet kora, torta je
iznimno visoka i lijepa. Tortu dobro ohladite prije serviranja jer onda je najbolja.
Želim vam dobar tek i dobru zabavu prilikom sastavljanja torte, ali i njenog
degustiranja!!! Nadam se da cete biti zadovoljni okusom i izgledom ove torte koja je
zaista veoma socna, nije preslatka, oduševljava posebno djecicu, a i odrasle.

0 komentari:

Objavi komentar