Pita sa jabukama
Sastojci:
500 gr kora za pitu sa jajima
2 jaja
200 ml slatke pavlake
1 kesica praška za pecivo
2 dcl ulja
1 kg nakiselih jabuka
4-5 kašika žutog šecera
4 kašike prezli
1 kašicica mlevenog cimeta
1/4 kašicice mlevenog muškatnog oraha
1/8 kašicice mlevenog karanfilica
mleveni cimet
kristal šecer
prah šecer
Priprema:
1. U dubljoj posudi izmešajte viljuškom jaja, slatku pavlaku, prašak za pecivo i ulje.
2. Od cele kolicine kora odvojite dve kore i ostavite sa strane.
3. Na dno pravougaonog pleha, koji ste prethodno podmazali uljem, složite jednu koru, pa
je premažite filom sa jajima.
4. Stavite drugu koru i isto uradite. Pospite filom od jabuka, pa ga rasporedite.
5. Od trece kore, svaku koru mažite filom sa jajima i pospajte filom od jabuka.
6. Kada ste potrošili sve kore i fil sa jabukama, na vrh stavite jednu koru, premažite je
filom sa jajima, pa onda stavite i poslednju koru i nju premažite preostalim filom.
7. Ukljucite rernu da se greje na 200 stepeni, pa pecite pitu 30-35 minuta.
8. Vrucu pitu pospite kristal šecerom i cimetom.
9. Fil sa jabukama: jabuke oljuštite i narendajte. Ostavite malo da odstoje i dobro ih
ocedite od soka. Dodajte žuti šecer, prezle i sve zacine. Dobro promešajte.
10.Napomena: da ne bude zabune, pravougaoni duvec pleh, koji ja koristim za 500 gr kora,
ima unutrašnju dimenziju 35x21cm. Ako imate manji pleh, pita ce vam biti viša i
obrnuto, ako imate veci pleh pita ce biti niža ukoliko ne povecate kolicine. I da,
naravno da kore ne moraju da budu sa jajima, ali onda uzmite one kore koje su i za pitu
i za gibanicu, jer su malo deblje od kora samo za pitu.
Posluživanje:
Ohladite pitu i poslužite je posutu prah šecerom.
0 komentari:
Objavi komentar