Sastojci(6 osobe):
- 1 kg telecih kolenica
- 50 g brašna
- 1 veca glavica crnog luka
- beli deo praziluka
- 4-4 cena belog luka
- 1 veca šargarepa
- 125 ml belog vina
- 250 do 500 ml govedeg temeljca
- 2-3 lista lovora
- 450 ml seckanog paradajza
- 2 kašike paradjz pirea
- 100 ml maslinovog ulja za prženje ( može i manje )
- po ukusu biber, so, italijanski zacin, vegeta
- 4 do 6 veca krompira
- 400 do 500 g šampinjona
Priprema:
1. Meso oprati i osušiti sa kuhinjskim papirom. Posoliti i pobiberiti i vrlo malo povegetiti. U
plici tanjir staviti brašno i vrlo blago pobrašniti meso sa svih strana.
2. U dublji tiganj sipati maslinovo ulje,zagrejati i propržiti meso sa svih strana dok vam
blago ne porumeni. Meso staviti u posudu u kojoj cete peci. ( najbolje je ako imate
zemljanu posudu sa poklopcem ili bilo koju šerpu sa poklopcem, koja može da se stavi u
rernu )
3. U isti tiganj dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na nižoj temperaturi, dok ne postane
staklast,dodati sitno isckan praziluk i pržiti i njega dok ne omekša. Na kraju dodati sitno
iseckanu šargarepu i beli luk i sve propržiti zajedno. Naliti sa belim vinom i govedim
temeljcem i pustiti da se kuva oko 2-3 minuta a dotle,izgrebati sa varjacom, sve što se
nahvatalo na dno tiganja. Dodati paradajz ( ja sam koristila paradajz iz konzerve i
stavila sam više od 500 ml,mislim da je oko 600ml, ako koristite svež paradajz, prvo ga
oljuštite od kožice ) i pire od paradajza,dodati lovorov list i zacine po ukusu..italijanski
zacin, vegetu,so i biber.
4. Preliti preko mesa, ušuškati meso izmedu povrca. Šampinjone ocistiti i ako su manji,
dodati cele,ako su veliki, isecite ih na pola. Krompir dobro oprati sa cetkom i ako je
veliki iseci na cetvrtine a ako je manji iseci na polovinu. Ako mislite da nije dovoljno
tecnosti dodati još govedeg temeljca, jer meso mora da se krcka i potrebna mu je
tecnost. Poklopiti šerpu.
www.coolinarika.com
Osso Buco
5. Ukljuciti rernu na 175*C i staviti šerpu i ostaviti tako da se krcka oko dva sata,
povremeno pogledajte i protresite šerpu, u slucaju da je potrebno, sipati još tecnosti.
Meso treba da bude mekano. ( Ja sam moje meso krckala oko 3 sata na 150*C,ostavila
sam ga u rernu i otišla u divnu šetnju kroz šumu,danas je bilo fantasticno vreme za
šetnju)
6. Meso možete poslužiti tako kakvo jeste ili dodati pirinac kao prilog.
7. Uživajte u ovim finim ukusima. Ovo nije tradicionalni Osso Buco, ali može da bude, ako
izbacite krompir i šampinjone dobicete tradicionalni Osso Buco i onda ga možete
poslužiti sa špagetama ili pire krompirom. Preko posuti gramolatom,koju cete napraviti
tako što cete izmešati dve kašike sitno iseckanog peršuna, pasiranog belog luka i
limunovu koricu. Nama se mnogo više dopalo na ovaj nacin a vi izaberite ono što više
volite.
8.Prijatno!!!!
Posluživanje:
Ovo je najbolje kad se napravi danas a jede sutra...mi smo ga jeli odmah i prste smo
lizali,koliko je bilo ukusno.
0 komentari:
Objavi komentar