Krem lješnjak-kesten torta
Kremasta,u kombinaciji kestena i prženog lješnjaka..jednostavno, torta za
uživanje!
Sastojci:
Biskvit:
6 kom bjelanjaka
6 žlica šecera
3 žlice brašna
3 žlice prženih,samljevenih lješnjaka
1 vrecica praška za pecivo
za preliti peceni biskvit: 125 ml prokuhanog mlijeka
Krema:
1/2 l mlijeka
6 kom žumanjaka
6 žlica brašna
6 žlica šecera
60 g mljevenih prženih lješnjaka
125 g omekšalog maslaca, 3 žlice kreme od kestena
Krema 2:
250 ml slatkog vrhnja
250 g kesten pirea (ako nije zasladen tada dodati 2 žlice šecera u prahu)
Po želji još slatko vrhnje za ukrašavanje,ribana cokolada,ili cokoladna glazura
Priprema
1. Najprije ispržiti 80 g lješnjaka na suhoj teflon tavi,prženim lješnjacima skinuti opnu i
samljeti ih.Odvojiti od ukupne kolicine 3 žlice za biskvit.
2. Bjelanjke istuci u cvrst snijeg,postepeno im dodavati šecer,pržene lješnjake i brašno
pomiješano sa praškom za pecivo.Smjesu izliti u namašceni i brašnom posuti kalup za
torte promjera 26 cm.Peci oko 20-25 min.na 170C
3. Dok se biskvit pece zavrijte mlijeko,vruc,peceni biskvit odmah ravnomjerno prelijte sa
mlijekom ,u kalupu u kojem se pekao biskvit i ostavite ga hladiti.
4. Za kremu od ukupne kolicine mlijeka odvojite 1 dl,ostatak stavite kuhati.
Žumanjke,šecer ,brašno i 1 dl mlijeka pjenasto izmješajte da ne bi bilo grudica i
ukuhajte u vrelo mlijeko,miješajuci dok se potpuno ne zgusne.Skinite sa vatre i odmah
dodajte ostatak mljevenih lješnjaka,pustite da se krema ohladi.U ohladenu kremu
umiješajte pjenasto izraden maslac
5. Posebno cvrsto izmutite slatko vrhnje,dodajte mu kesten pire i ujednacite masu. Od
dobivene kreme uzmite 3 vrhom pune žlice i dodajte u prvu kremu od lješnjaka,dobro
sve izmješajte.
6. Slijedi filovanje,na biskvit nanesite kremu sa lješnjakom,obruc od kalupa je
obavezan,kremu od kestena možete staviti u vrecicu za ukrašavanje njome ukrasiti tortu,te ju na kraju posipati ribanom cokoladom ili mljevenim lješnjacima ili
cokoladnim kapljicama. Druga varijanta je da na kremu od lješnjaka nanesete kremu od
kestena,na kremu od kestena nanesete tuceno slatko vrhnje i sve prelijete cokoladnom
glazurom. Izbor je na vama,kako god napravili mislim da ce te uživati! Tortu dobro
prohladite prije serviranja!
0 komentari:
Objavi komentar