Domace strudlice od smokava
Recept za ovaj predivan kolac nasla sam na lifepress magazin.com i odlucila da
ga isprobam, sad dok je jos sezona smokava. A rodile su nam ove godine bas
dosta, toliko da ne mozemo pojesti, pa sam ih spremila i u zamrzivac,
posluzice kad budem opet zelela napraviti ovaj kolac.
Sastojci
6 kom svezih smokava isecenih na cetvrtine
rendana korica limuna
1/2 solje smedjeg secera (ja sam koristila obican beli kristal secer)
prstohvat soli
1 kasicica vanila ekstrakta
1,5 solja belog brasna
1 solja brasna od celovitog zrna (ja sam koristila kukuruzno brasno)
rendana korica narandze
1/2 kasicice soli
150g putera ili domace svinjske masti
1,5 solja smedjeg secera (ja sam koristila obican beli kristal secer)
2 jaja
4 kasicice ekstrakta vanile
Priprema
1. U manju posudu stavite smokve, koricu limuna, malo soli, kašicicu vanile i 1/2 šolješecera pa sve stavite na šporet da prokuva. Kad je zakuvalo, smanjite temperaturu i
ostavite da lagano krcka 40 minuta. Povremeno mešajte i izgnjecite vece komade
smokava. Treba da dobijete smesu nalik džemu. Kad su smokve kuvane, sklonite sa
vatre i ostavite da se u potpunosti ohlade, a vi umesite testo.
2. Ukljucite rernu da se greje na 175C, a cetvrtasti pleh obložite masnim papirom. U
posudi za mešanje sipajte obe vrste brašna so, prašak za pecivo i dobro izmešajte. U
posebnoj posudi mikserom mutite puter sa šecerom dok ne postane pensato, zatim
dodajte narandžinu koricu i jaja, a na kraju umešajte vanila ekstrakt. Postepeno
umešajte suve sa mokrim satojcima i umesite testo. Oko 1 1/2 šolju testa razvaljajte
izmedu dva lista masnog papira u velicini tepsije i spremite u frižider. To ce vam biti
gornja kora. Ostatk testa utisnite u dno tepsije i pecite 20 minuta.
3. Nadev od smokava premažite preko pecene kore pa odozgo stavite gornju koru koju ste
pažljivo odlepili sa masnog papira. Kolac pecite još 20-25 minuta dok ne dobije zlatnu
boju, pazite da krajevi na izgore.
Posluživanje
Kad je kolac gotov ostavite da se u potpunosti ohladi pa ga secite na komadice slicne
kupovnim štrudlicama ili na obicne kocke.
0 komentari:
Objavi komentar