srijeda, 22. listopada 2014.

Cranberry-Jogurt Torta

Cranberry-Jogurt Torta

Ukusna i svijeza torta za ljubitelje kombinacije voca i jogurta kao i
jednostavnih, brzih torti.




Sastojci

Biskvit 1
1 vece jaje
50g secera
60g brasna ostrog
1/2 male kasike praska za pecivo

Tijesto 2
180g brasna
100g maslaca
40g secera u prahu
2 kasike mlijeka
1 zumanjce

Krema
500ml jogurta
250g svijezeg sira
250ml vrhnja za slag
2 kesice agar-agar
1 vanilin secer
secera po zelji

Krema od brusnice
250g brusnice svijeze
70g secera za marmeladu 3:1
Za dekoraciju
250ml vrhnja za slag



Priprema

1. Jogurt krema: 100ml jogurta skuhati sa Agar-Agar 2 minute (alternativno se moze
koristiti i gelatin). Ostalih 400ml jogurta, svijezi sir i secer izmijesati u posebnoj posudi.
Jednu trecinu te smjese pomijesati sa skuhanim jogurtom kako bi se izjednacila
temperatura pa sve zajedno sijediniti i ostaviti da se ohladi. Kada se krema ohladi
izmiksati slag i sijediniti sa kremom. Vratiti ponovo u frizider.
2. Marmelada od brusnice: Svijeze brusnice oprati i u serpi po uputi secera za zeliranje
skuhati. Toplu marmeladu u blederu izmiksati pa ostaviti da se ohladi.
3. Biskvit ili tijesto: Meni je ostalo tijesta od predhodnog dana sa kojim sam pravila keks,
tako da sam ga iskoristila za ovu tortu i zato i odlucila da objavim obadvije opcije.
Ukoliko se odlucite za tijesto: Brasno i secer u prahu staviti na radnu povrsinu, hladan
maslac isjeckati na kockice i dodati u brasno sa dvije kasike mlijeka i zumanjcem.
Rukama mijesati dok dobijete lijepu, glatku smjesu. Tijesto ostaviti 1 sat u frizider da
se ohladi. Pred pecenje rernu ugrijati na 180°C, tijesto razviti na debljinu od 5mm i
obloziti kalup sa njim. Peci 10-12 minuta. Za biskvit: Jaja i secer najmanje
miksati 10-15 minuta tako da dobijete skoro bijelu gustu smjesu. Brasno i prasak za
pecivo sijediniti i dodati pola brasna i skroz pazljivo 3-4 puta promijesati metlicom za
snijeg, zatim dodati ostatak brasna i ponovo samo nekoliko puta promijesati tako da
smjesa ostane pjenasta. Izliti u kalup i peci u ugrijanoj rerni oko 20 minuta na 180°C.
4. Kada se biskvit/tijesto ohladi prvo staviti jednu trecinu smjese jogurta i jednu trecinu
marmelade u krug na jogurt pa marmeladu sa viljuskom razvuci tako da bi napravili
neku mustru. Tako postupati do kraja. Tortu ukrasiti po zelji i ostaviti da se ohladi
najmanje 2 sata.

0 komentari:

Objavi komentar