Moja domaca baklava
Za domace jufke treba malo truda, ali zato nema nerviranja sa losim jufkama
posto pucaju, budu kisele itd. A i ukus je ne uporedljiv zbog cega vrijedi
pokusati :)
Sastojci
Tijesto za jufke
2 jaja
1kg brasna
3 kasike ulja
prstohvat soli
vode tople
Fil
500g oraha
250g badema
200g secera
Agda/zaljev
800ml vode
800ml secera
3 kasike meda
1 limun
Za premazivanje jufki
250g maslaca
200ml ulja
2 kasike mlijeka
Priprema
1. Za jufke jaja, brasno, ulje i so staviti u posudu i dodavati postepeno tople vode tako da
dobijete malo meksu smjesu. Tijesto podijeliti na tri dijela i rukama oblikovati kugle da
dobijete lijepu glatko tijesto. Premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoje 2 sata. U
medjuvremenu skuhati zaljev sa vodom, secerom, medom i sokom od limuna. Kuhati 8
minuta kad prokljuca i ostaviti da se hladi. Mozete odmah sjediniti orahe, bademe i
secer za fil.
2. Kada su jufke odpustile, razviti ih na pobrasnjenom stoljnjaku sto tanje, pa pazljivo
razvlaciti kao jufku za pitu.
3. Uzeti tepsiju (ja sam koristila tepsiju od 40cm) u kojoj cete peci baklavu i po toj velicini
izrezati jufku i ostaviti 15-20 minuta da se prosusi. Sa ostalim jufkama isto tako
postupiti dok sve osusite. U medjuvremenu rastopiti maslac i dodati ulje i 2 kasike
mlijeka.
4. Onda pocinjete slagati baklavu: 4 lista jufke stavite u tepsiju, polijete maslom pa
pospete orahe, sljedeci sloj stavite 2-3 lista i tako postupate do kraja, sa tim da baklavu
pokrijete ponovo sa 4 lista.
Baklavu isrezete i polijete sa ostalim maslacom i pecete prvo 15 minuta na 160°C i jos
40 minuta na 120°C. Vidicete kada vam dobije lijepu boju.
Baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti 10-15 minuta da se ohladi.
Ako imate tepsiju ili posudu istog promjera kao sto je tepsija u kojoj ste pekli baklavu,
baklavu mozete odmah zaliti i poklopiti sa drugom tepsijom u koju ste nalili vode tako
da vam se baklava nebi podigla i podparila.
Ako nemate tepsiju ili posudu, baklavu ostavite da se ohladi tako da bude mlaka pa je
onda zalijte mlakim ili hladnim zaljevom.
Ostaviti preko noci da upije agdu pa posluziti.
0 komentari:
Objavi komentar