Cokoladni kuglof sa jogurtom
Testo je puno kakaa i preliveno
najlepšim cokoladnim prelivom. Da bi kuglof uspeo treba primeniti tri osnovna
pravila: 1. Svi sastojci trebaju biti na temperaturi od oko 20 C,2. prosejati
suve sastojke koje na kraju 3.umešate rucno i ne previše dugo samo dok se ne
povežu i izjednace.
Sastojci
125g maslaca
190g šecera u prahu (prosejanog)
2 xxl jaja
160ml jogurta 2,8 % m.m.
80ml kisele pavlake 20 % m.m.
280g brašna
2 kašicice praška za pecivo
1 kašicica sode bikarbone
160g kakaa
Glazura:
100 ml mleka
100g cokolade (70% kakaa)
15g šecera u prahu
15g maslaca
Priprema
1. Svi sastojci trebaju biti sobne temperature. Maslac treba biti oko 20 st C nikako skroz
razmekšan a ni skroz tvrd. Treba oko 10 min da se muti. Prvo maslac sam a zatim
dodavati šecer. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu prosejati. Jogurt i kiselu pavlaku
izmešati da se izjednaci. Maslac i šecer mikserom umutiti u svetlu i pahuljastu masu.
Jaja cela dodavati po jedno, muteci svo vreme oko 30 sekundi. Dodati brašno
naizmjenicno s jogurtom, mešati rucno samo dok se smesa ne izjednaci. Kalup za kuglof
namazati maslacem i posuti brašnom. Stavite testo u kalup (proširiti na oko 3/4 vrhuncu
forme) precnik 23cm. Peci na 150 ° C tokom 45 - 60 minuta, do tzv. suve cackalice.
(Meni je trebalo 45 min u rerni sa ventilatorom). Izvadite iz rerne, 10 minuta ostaviti da
se ohladi u kalupu, a zatim izvaditi i ohladiti na žici za hladenje.
2. Glazura: Prelijte preko seckane cokolade zagrejano mleko (mora biti jako vruce),
dodajte šecer i maslac. Lagano promešajte da se formira sjajna i glatka glazura.
Ukrasite kolac po želji.
0 komentari:
Objavi komentar