Cokoladna mousse torta
Prefini cokoladni mousse. Super fini biskvit. Fenomenalna torta. Koristim ju
kao bazu za nekoliko torti..ferrero rocher, gdje dodam przene ljesnjake i
napolitanke; u drugu verziju dodam tanki sloj crnog/bijelog ganache-a ili
napravim cokoladno vocnu tortu gdje u cijelu pricu ubacim sloj moussa od
malina il nekog voca. Nas apsolutni favorit. Sigurna sam da ce postati i jedan
od vasih..
Sastojci
Biskvit: 1 3/4 salice brasna
1 3/4 salice brasna
2 salice secera
3/4 salice kakaa
2 jaja
prstohvat soli
3 zlicice praska za pecivo
1/2 salice ulja
1 salica mlijeka
1 salica vrele vode
Mousse
5 zumanjaka
50 g secera
240 g cokolade
80 ml mlijeka
400 ml slatkog vrhnja
Priprema
1. Pomijesajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli a u drugoj zdjeli pomijesajte jaja,ulje i
mlijeko.
2. Promijesajte sve, suhe i tekuce sastojke i mijesajte mikserom dok se smjesa ne sjedini.
Zatim dodajte vrelu vodu.
3. Pecite u dvije kore na 175 C, 30 min. Ako nemate dva ista kalupa, pecite jedan za
drugim. Probala sam ispeci i kao jedan biskvit pa ga prerezati po pola. Mozete i to ali ce
vam se biskvit malo runiti. Predlazem da ga pecete u dva dijela.
4. Za mousse, izmiksajte zumanjke sa secerom. Zagrijte mlijeko i 60 ml vrhnja te dodajte
u zumanjke. Sve zajedno prebacite na paru i mijesajte pjenjacom dok lagano ne
zgusne. Zatim dodajte izlomljenu cokoladu i mijesajte dok se ne otopi. Ohladite na
soboj temperaturi te dodajte u ostatak izradjenog slatkog vrhnja.
5. Ukrasite kao na slici ili po zelji... Dobar tek
0 komentari:
Objavi komentar