Chocolate loaf cake
Socan, ukusan, cokoladni. Sa kakao prelivom i cokoladom. Ovaj recept
posvecujem Lalun za rodendan.
Sastojci:
200g brašna1/2 kašicice sode bikarbone
50g kakaa
210g šecera
175g maslaca sobne temperature
2 jaja sobne temperature (oko 70g jedno sa ljuskom)
1 kašicica vanila ekstrakta
80ml kisele pavlake 20 % m.m.
125ml kljucale vode
175g seckane cokolade za kuvanje ili mlecne ili kapljice
Sirup:
1 kašika kakaa125 ml vode
100g šecera
25g seckane cokolade za posip
Priprema:
1. Svi sastojci da su sobne temperature. U posudu za mešanje dodajte brašno, prašak zapecivo, kakao, šecer, maslac, jaja, ekstrakt, kiselu pavlaku. Pomešajte dok ne postane
glatko spiralnim nastavcima za testo ili ako imate stand mikser sa nastavkom za biskvit.
Polako sipati vrelu vodu, mešajuci celo vrijeme i na kraju dodati cokoladu i izmešati.
Ulijte testo u podmazan maslacem i posut mrvicama pleh dimenzija 21 x 11 cm (7,5 cm
dubine). Pecite na 170 ° C oko 60 minuta, tzv. suva cackalica (može biti malo cokolade
ali ni malo testa). Po potrebi i duže, pazite da sa strane bude pecen.
2. Oko 10 minuta pred kraj pecenja pripremiti sirup: Dovesti do kljucanja vodu, kakao i
šecer. Neka vri 10 minuta dok ne ispari malo vode, najbolje dok sirup ne postane malo
lepljiv i šecer se lagano karamelizirao. Cim se izvadi kolac preliti ga vrucim sirupom i
ostaviti u plehu da se skroz ohladi. Pospite narendanom cokoladom. :)
3. NAPOMENA: Recept je od Nigelle Lawson.
0 komentari:
Objavi komentar