Sastojci(8 osobe):
300 ml mlakog mlijeka
200 ml tople vode
100 ml ulja
40 grama svježeg kvasca
1 velika žlica šecera
1 velika žlica soli
1 kg prosijanog glatkog brašna
150 grama margarina (maslaca)
300 grama + 2 velike žlice svježeg sira
jaje za premazivanje
Priprema:
1. U toplo mlijeko dodati vodu, izmrvljeni kvasac i šecer i dobro promješati - nije potrebno
ostavljati da kvasac pocne djelovati. Postepeno dodavati malo po malo brašno, ulje, sol
i 2 žlice sira i zamijesiti tijesto koje nije niti pretvrdo niti premekano.
2. Tijesto razvaljati u oblik pravokutnika debljine oko 2-3 mm i na jednu polovinu naribati
polovinu od ukupne kolicine margarina.
3. Drugi dio tijesta preklopiti preko margarina, malo sa rukama pritisnuti i ponovno na
polovinu tog preklopljenog tijesta naribati ostatak margarina.
4. Opet preklopiti tijesto preko naribanog margarina i zatim preklopljene rubove razrezati
uzdužno nožem - na taj nacin ce se pogacice lijepo listati
5. Ponovno razvaljati tijesto i prekopiti (bez ikakvog mazanja) u tri dijela - prvo vodoravno
a zatim i to na tri dijela da se dobije jedna kocka velicine kupovnog lisnatog tijesta i
ponovno ga nožem zarezati po rubovima.
6. Dobivenu kocku ponovno rastanjiti u tanku koru i to tako da se prvo samo pritišce
valjkom na nekoliko strana i onda postepeno sve tanje na debljinu oko 2-3 mm. Jednu
stranu razvaljanog tijesta premazati sa sirom - ako je neslan može se malo posoliti.
7. Prekopiti preko sira, poravnati rubove i ponovno rastanjiti ali sada na debljinu oko 5
mm. Narezati na kocke (velicine po želji), premazati ih sa žutanjkom i nakon 10 minuta
odmaranja staviti ih u pecnicu na oko 170 stupnjeva (ventilatorska pecnica) i peci oko
15-20 minuta.
Posluživanje:
Nikako ih ne treba staviti peci na višu temperaturu jer ce izvana vrlo brzo dobiti boju a
iznutra ce ostati vlažno zbog sira. I nemojte ih jesti vruce, tek pecene, sacekajte da se
barem malo ohlade, tako ce okusi biti puno jaci a i želudac ce vam biti zahvalan.
0 komentari:
Objavi komentar