utorak, 4. studenoga 2014.

BAJADERA TORTA (lešnik-karamel)

BAJADERA TORTA (lešnik-karamel)

Naprosto volim da stalno kombinujem neke ukuse za koje znam da su moji
ukucani raspolozeni. Tako je ove godine za moj rodjendan bilo glasanje i
prevladala je cokolada, lesnik, cokolada, lesnik, cokolada lesnik.... Ok! Kako
ovde postoji jedna torta koja ima za mene savrsene cokoladne kore nisam se
dvoumila da ih ''pozajmim'' i nisam pogresila, fil sam takodje ''pozajmila'' iz
moje Giotto torte, i jos dopunila sa gance kremom, sa seckanim lesnicima i
Milkom. No recept sledi pa prosudite sami.




Sastojci

Kore
4 jaja
150 gr crne cokolade
80 gr secera beli
80 gr putera

Gance krema
300 gr Mlecne cokolade
1/2 l Slatke tecne pavlake za slag
200 gr krupnije seckanih pecenih lesnika

Dulce de leche krema
375 gr ili jedna konzerva kupovnog dulce
de leche, ja sam sad pravila sama
900 ml Tecne slatke pavlake za slag
300 gr paste od pecenog lesnika
200 gr mlecne cokolade, ja sam koristila Milku
10 gr zelatina


Priprema

1. Kao sto sam vec u uvodnoj reci napisala za mene su ove kore neprevazidjene. Originalni
recept je napisala nasa Radilica i toplo vam preporucujem da i nju napravite divna
torta! E ovako ja sam to malo pojednostavila: Na pari otopiti cokoladu i puter, minut
dva promesati da se prohladi, ubaciti zumanca i energicno promesati. U vanglici izmutiti
belanca sa secerom i dodati smesu od cokolade. Izliti u pleh promera 28 cm i peci 16
minuta na 160-180C. Ja sam pekla u 28 jer sam zelela dve tanje kore. Kada izvadite iz
rerne ostaviti da se dobro ohladi i onda nema problema oko prenosenja kore bilo gde.
Tako ispeci 2 kore.
2. Gance krem. Otopiti dokoladu na pari i dodati slatku pavlaku mesajuci varjacom NE
mikserom, i dodati seckane lesnike. U obruc staviti koru pa preko gance kremu pa preko
drugu koru. Napomena: Ukoliko nemate obruc, sacekati da se krema stegne pa je onda
premazati preko kore.
3. Fil od dulce de leche. Na blagoj vatri otopiti dulce ili u mikrotalasnoj, pa dodati
cokoladu da se zajedno otopi, uzeti slatku pavlaku i u mlazu sipati u mlak dulche i
cokoladu i mutiti mikserom, dok ne dobijete cvrtu penu, onda dodati pastu od lesnika i
promesati takodje mikserom. Zelatin pripremiti po uputstvu sa kesice i dodati u gotovu
kremu. Ja sam stavila zelatin ali vi procenite moguce ako je kvalitetna cokolada, slag da
ni nece trebati jer se dosta stegne samo po sebi. No da ne rizikujemo bolje zelatin
fenomenalno se sece torta. PASTA od lesnika: Pecene lesnike prvo samleti sitno u
multipraktiku, masinici svejedno, zatim u mlin za kafu ili stapnim mikserom seckati dok
se ne odboji ulje tj. dok ne dobijete pastu.
4. Gotovu tortu ukrasiti po zelji i mašti!
5. Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar