Vampirska torta
Torta nastala po želji moje najmlade kceri u povodu njenog rodendana.
Obožava cokoladne torte i kolace,a sad je poželjela nešto drugacije,da nije
jako slatko i da nije sve od cokolade. Kao rezultat njenih želja i moga
kombiniranja,nastala je ova torta dovoljna da nahrani 20 i više gladuša :) ah
da i morala je biti obložena fondanom i prigodno ukrašena jer obožava
vampire i eto,recept za jednu obicno neobicnu vampirsku tortu.
Sastojci
Biskvit:
7 jaja srednje velicine
30 dkg šecera
1 vanilin šecer
5 žlica ulja
5 žlica mlake vode
10 dkg otopljene cokolade
2 žlice kakao
30 dkg oštrog brašna
1 prašak za pecivo
Preljev:
3 dcl vode
10 dkg šecera
4 žlice ruma
Krema:
1 litra mlijeka
6 žlica brašna
6 žlica gustina
30 dkg šecera
2 vanilin šecera
30 dkg margarina
1 vrecica želatine
0.5 l vrhnja za šlag
Ganache krema:
4 dcl vrhnja za šlag
30 dkg cokolade za kuhanje
Butter krema:
20 dkg šecera u prahu
12.5 dkg maslaca
3 žlice mlijeka
Fondan:
10 dkg margarina
10 dkg svjetlijeg meda ( to je oko 6 velikih žlica)
1 vrecica želatine 7g Dr.Oetker
0.5 dcl vode
1 kg šecera u prahu Franck
aroma jagode
Priprema
1. Biskvit: Miksati prvo bjelanjke sa vanilin šecerom i pola kolicine šecera u cvrsti snijeg.Odložiti sa strane. U drugoj posudi miksati žumanjke sa šecerom u pjenastu masu,dodati
otopljenu cokoladu,ulje,vodu,pola brašna sa praškom sa pecivom i kakaom (prethodno
zajedno prosijano) Lagano umješati snijeg od bjelanjaka i ostatak brašna i lagano
izmješati u kompaktnu masu.
2. Ovo je mjera za jedan biskvit,znaci trebate ispeci dva takva biskvita. Biskvite peci u
tepsiji 28x 35,na dno staviti pek papir. Peci na 180*C 30-40 min,ovisno o pecnici, ja sam
pekla svaki biskvit 35 min,treba biti mek na dodir. Ako želite okruglu tortu onda vam je
dovoljna smjesa za jedan biskvit i to za kalup promjera 28 cm. Peceni biskvit izvadite iz
kalupa,uklonite pek papir i ostavite na rešetki da se ohladi. Prerežite ga jednom da
dobijete 2 kore. Ako pecete okrugli biskvit onda ga prerežite dva puta.
3. Preljev: Prokuhajte šecer i vodu dok se šecer ne otopi,kad se malo ohladi dodajte rum.
Kolicinu ruma odredite sami više manje ,tko ne voli rum ne mora se staviti,dovoljan je
šecer i voda.Ovim preljevom natopiti sve 4 kore,najbolje kako koju stavite na tortu,
poprskajte koru prije nanošenja kreme,da vam nebi bile prevlažne i da vam ne puknu
kod prenošenja.
4. Krema: U loncic potopite želatinu u pola dcl vode da nabubri. Oplahnite posudu i
stavite kuhati mlijeko,odvojite 1 dcl za pripremu smjese. U drugoj posudi izmješajte
brašno,gustin,šecer,vanilin šecer sa mlijekom ,dobro izmješajte da ne bude grudica. U
vrelo mlijeko mješajuci uspite smjesu brašna i mješajte na laganoj vatri dok se ne
zgusne.Kuhajte kremu 5 min mješajuci na slaboj vatri. Maknite s vatre.
5. Loncic sa želatinom zagrijavajte i mješajte da se želatina otopi,otopljenu želatinu
umiksajte u vrucu kremu.U kremu dodajte margarin i pomocu miksera sjedinite ga sa
kremom. Posudu sa kremom stavite u vecu posudu sa hladnom vodom i miksajte da se
krema prije ohladi i da se ne napravi korica.
6. Vrhnje za šlag izmiksajte i sjedinite sa ohladenom kremom u kompaktnu smjesu. Biskvit
stavite na podlogu,poprskajte preljevom,premažite ga trecinom kreme,stavite drugu
koru,poprskajte ju preljevom i lagano pritisnite,premažite drugom trecinom kreme i
stavite trecu koru. Koru poprskajte preljevom,premažite ostatkom kreme i poklopite
cetvrtom korom. Lagano pritisnite.Nožem okružite oko torte da izravnate eventualno
kremu koja je izašla kod pritiskanja biskvita.Vucite nožem odozdo prema gore.Tortu
stavite u hladnjak na sat vremena da se stegne.
7. Ganache krema: Zagrijati vrhnje,ne smije uskipjeti.Dodajte cokoladu izlomljenu na
komadice i mješajte dok se ne otopi.Masa mora biti glatka bez komadica cokolade.
Ohladiti na sobnoj temperaturi i staviti u hladnjak da se dobro ohladi 3-4 sata. Najbolje
ju je napraviti dan prije. Ohladenu kremu razraditi mikserom da bude pjenasta.
8. Butter krema: Miksati omekšani maslac sa šecerom u prahu i mlijekom da se dobije
glatka pjenasta masa. Kolicina je dovoljna za premazivanje ove torte.
9. Ohladenu tortu premazati ganache kremom ili butter kremom,ja sam koristila ganache.
Dobro zagladiti kremu i vratiti u hladnjak dok pripremate fondan.
10.Fondan: U vodu potopiti želatinu da nabubri. Na slaboj vatri ugrijati med,paziti da ne
uzavrije,dodati margarin i mješati da se margarin otopi. U loncicu grijati želatinu da se
otopi i otopljenu usuti u margarin s medom.
11.U vecu posudu prosijati prah šecer i usuti 2/3 smjese meda i mješati sa kuhacom da se
poveže sa šecerom. Dalje mjesiti rukama i pomalo dodavati šecer dok se ne dobije
mekana masa,ne smije se lijepiti za ruke. Oblikovati u loptu i staviti sa strane. U posudu
sad uliti ostatak smjese meda u koju smo nakapali arome jagode ja sam nakapala oko 15
kapi,bila je tamno roza na kraju.Ako se stegnulo malo samo zagrijati na vatri i uliti u
šecer. Mjesiti kao i bijeli dio dok se ne prestane lijepiti za prste. Mora biti mekana
masa.
12.Bijelu smjesu malo izraditi rukama i razvaljati na površini posutoj prah šecerom.
Razvaljati da bude malo vece od torte. Pomocu valjka lagano narolati i spustiti na
tortu.Prstima nježno pritiskati fondan na tortu da izadu mjehurici,prvo od sredine
prema krajevima a onda stranice. Višak fondana ukloniti pomocu noža.
13.Od bijelog fondana napraviti zube a od rozog usne,kapi krvi,brojeve ili vec što vam
padne na pamet. Ako vam se fondan skruti,stavite ga na par sekundi u mikrovalnu
,pazite da se ne opecete.
14.Meni je otišlo oko 900 g šecera u prahu,opet bolje imati dovoljno nego da usfali a treba
i kod razvijanja fondana. Ja nisam fondan nicim vlažila da zalijepim zube,usne itd.
samo sam ga lagano pritisnula jedan na drugi. Tortu sam stavila u hladnjak,fondan se
nije otopio. Ono što je ostalo nakon horde gladnih cestitara,bilo je u hladnjaku dok se
torta nije pojela 3 dana i fondan je bio ok,fino se na dodir skrutio.
Posluživanje
Tortu napraviti dan prije,da se okusi prožmu i da se lijepo stegne jer ce se lakšerezati.Rezati tankim oštrim nožem,nije potrebno umakati nož u toplu vodu. Dobar tek !
0 komentari:
Objavi komentar