Umak od vanilije
Klasican umak medu slatkim umacima, ujedno je i osnova za niz drugih umaka.
To je mješavina mlijeka, žumanaca, šecera i vanilije pri cemu ugrijano
žumance preuzima ulogu ucvršcivaca.
Sastojci
6 žumanaca
100 g šecera
500 ml mlijeka
1/2 mahune vanilije
Priprema
1. Žumanca, šecer, prokuhano mlijeko s komadicem vanilije izmiješajte u porculanskoj ili
metalnoj posudi koju cete staviti na drugu posudu s vrucom vodom.
2. Metlicom (žicom) za snijeg tucite neprekidno umak do vrenja.
3. Ne smijete dozvoliti da vam umak prokljuca, jer ce žumanci postati grudicasti.
Posluživanje
Ovaj umak poslužite topao, a ponekad ga možete poslužiti i hladnog.
Savjet
Ukoliko se umak od vanilije miješa s drugim zacinima, jaja valja kuhati bez vanilije. Može
se mu se dodati krokant, bademi, marcipan, nugat, liker i drugo.
0 komentari:
Objavi komentar