Torta sa slasticarskom kremom
Iako se mozda ne moze vidjeti na ovoj slici, ova torta je tako socna, pjenasta
i prozracna da se topi u ustima. Veoma je velika i izdasna, toplo
preporucujem...
Sastojci
Cokoladna kora
9 jaja
30 gr brasna
30 gr gustina
50 gr kakaa
100 gr mljevenih badema
100 gr secera
50 gr putera (ja sam zaboravila staviti,
kora je fina i bez)
1 vanilija
Bijela kora
4 jaja
4 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika gustina
prstohvat soli
1 vanila
Bazna krema (slasticarska krema ili bavarska krema)
5 zumanaca
50 gr gustina
30 gr putera
100 gr secera
600 ml mlijeka
1 vanilija
Cokoladna krema
1/3 bazne kreme
200 gr cokolade za kuhanje
300 ml vrhnja za kuhanje
Vanila krema sa bademima
2/3 bazne kreme
1 kesica zelatine
150 gr vrhnja za kuhanje
200 gr badema
1 kasika konjaka (ako nije djecija torta, umjesto dodati vanilu)
Sirup za zaljevanje kora
2,5 dl vode
200 gr secera
1 kasika ruma (ili bez ako je djecija torta)
1/2 stapica cimeta
1 vanila
1 zvjezdasti anis
prstohvat kardamoma
Dekoracija:
1/2 l vrhnja za kuhanje
2 kasike nutele
Priprema
1. Prvo skuhati sirup, tako da se svi sastojci sastave i prokuhaju 5-6 minuta. Napraviti
Baznu kremu, tako da umutimo zumanca sa secerom i gustinom, mlijeko provrimo pa
polako dodajemo u jaja. Smjesu ponovo vratiti u serpu sa debelim dnom i kuhati 2
minute ali paziti da ne vri. U principu krema je gotova kad dostigne temperaturu od 160
C, obzirom da serpa zadrzava temperaturu, nastaviti mijesati kremu dok se ne dobije
gusta i glatka masa. Vratiti nazad u zdjelu za miksanje, dodati hladni puter izrezan na
listice i miksati 5 minuta. Pokriti providnom folijom, tako da folija dotice kremu da se
ne formira korica i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
2. Napraviti cokoladnu koru tako sto mutimo 2 jaja i 7 zumanaca sa secerom i malo soli
dok ne dobijemo gustu kremu. Posebno umutiti bjelanca, sastaviti brasno, kakao i
gustin. Dodati njezno bjelanca u kremu od zumanaca a zatim prosijati suhe sastojke i
veoma pazljivo umijesiti. Na kraju dodati puter. Ja sam zaboravila dodati puter, kora je
veoma prozracna i fina i bez njega. Peci u kalupu od 28 cm (kod mene 27) 20-25 minuta
na 170 C/350F. Poslije 20 minuta provjeriti jeli peceno. Ostaviti da se ohladi na resetki,
presjeci na dva dijela.
3. Za bijelu koru umutiti bjelanca sa secerom i malo soli. Dodavati jedno po jedno
zumance, mutiti izmedju svakog dodavanja. Na kraju prosijati suhe sastojke i njezno
umijesiti te peci na istoj temperaturi kao i cokoladnu koru 20tak minuta. Ostaviti da se
ohladi pa presjeci na dva dijela.
4. Izrada cokoladne kreme: Baznu kremu izvagati pa oduzeti 1/3. Cokoladu istopiti i
ohladiti. Pola cokolade dodati u baznu kremu a pola u umuceno slatko vrhnje. Pazljivo
sastaviti ove dvije kreme u jednu.
5. Izrada vanilija kreme: Preostalih 2/3 kreme izmijesiti i dodati im zelatinu, koju smo
potopili u vodi, ostavili da nabubri pa rastopili u mikrovalnoj ili na ringli. Umutiti slatko
vrhnje pa dodati kremu i njezno sastaviti.
6. Slaganje torte u kalupu u kojem smo pekli kore: cokoladna kora, sirup, pola cokoladne
kreme, bijela kora, sirup, pola bijele kreme, cokoladna kora, sirup, druga polovina
cokoladne kreme druga bijela kora, sirup druga polovina bijele kreme Umuceno vrhnje
sa 2 kasike nutele za dekoraciju.
7. Ostaviti u frizideru da se krema malo stegne, pa skinuti obruc. Dekorisati umucenim
slatkim vrnjem u koje smo dodali 2 kasike nutele.
0 komentari:
Objavi komentar