četvrtak, 30. listopada 2014.

Slana štrudla sa krompirom


Ako volite krompirusu,ovo ce vam se takodje svidjeti! Jos ako volite malo
pikantno kao ja, onda je ova strudla za vas pun pogodak! Uzivajte u
jednostavnosti pravljenja ove divne "pite".



Sastojci(4 osobe):

- 2 jufke za pitu (ja sam gotove
koristila )

Za smjesu od krompira:

- 3 srednja krompira
- 1 luk
- 3 kasike maslinovog ulja
- krupno mljevena chilli
- paprika,slatka crvena paprika
- (zacin)
- vegeta, biber, so

Za sos:

- 200ml prirodne mineralne vode
- 1 casa mlijeka
- pola case suncokretovog ulja

Ostalo:

- 1 zumance
- crni kim

Priprema:

1. Krompir ogulite i skuhajte ga u posoljenoj vodi. Za to vrijeme isijecite luk sto sitnije
mozete Ili ga izrendajte,i pirjajte ga u dubljoj tavi na maslinovom ulju oko 5min. Kada
se krompir skuha, ocijedite vodu, viljuskom ga izgnijecite i dodajte luku. Mijesajte par
minuta a onda dodajte zacine. Sve zajedno pirjajte jos 2-3 minute pa skinite sa vatre.

2. U dubljoj posudi dobro pomijesajte mineralnu vodu, mlijeko i ulje.

3. Polovinu jufke premazite sosom od mineralne vode. Pritom je najlakse koristiti
silikonsku cetkicu. Zatim preklopite jufku u obliku slova D. Te ponovo odozgo nanijeti
sos. Na ravnu stranu uzduz nanesite smjesu od krompira i zavrnite krajeve da smjesa ne
ispada, te sve fino bez gnijecenja zarolajte do kraja (slika sa strane).

4. Rolnu presijecite popola, na dva jednaka dijela i pritisnite sa dva prsta stranu koja je
presjecena, da smjesa ne ispada. Cetvrtastu tepsiju premazite uljem a zatim u nju
smjestite strudle. Isti postupak uradite i sa drugom jufkom.

5. Na kraju premazite strudle jos jednom sa sosom od mineralne vode i ukoliko ste u
mogucnosti ostavite ih u frizider da odstoje sat, dva. Tako bolje upiju sos. Ako vam se
zuri, premazite strudle opet odozgo sa zumancetom, pospite crnim kimom, isijecite ih
na jednake dijelove i pecite na 180C dok fino ne poprime boju.

6. Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar