Rafaelo torta
Tortu sam pravila za rodjendan moje starije cerke.Znam ona kolko voli rafaelo
kuglice,pa ovaj put je bilo i kuglice i torte.Sa ovom tortom cestitala sam joj
rodjendan i pozeljela sam joj srecan polazak na fakultet
Sastojci
za kore
10 srednje velicine jaja
12 kasika secera
15 pune kasike brasna
125 g. maslac
1 pecivo
3 kesice vanilin secer
za kremu
500 ml. slatke pavlake
300 g. bela cokolada
125 g. maslac
50 g. mleka u prahu
za sirup
200 g. secera
200 ml. vode
1 vanilin secer
za ukras
10 rafaelo kuglice
kokos
Priprema
1. U jedan duboki sud mutimo dobro jaja sa secerom dok smesa ne postane gusta.2. Na stranu brasno mesamo sa pecivo i vanilin secer i postupno dodajemo u smesi od jaja
uz neprestano mutenje.Na kraj u smesi dodajemo omeksali maslac i sve zajedno
izradimo do jednolicne smese.
3. Ovu smesu delimo na 4 dela(kore) i stavimo da se pece jedna po druga u okrugli kalup
za torte 25-27 (ne veci) prekriven sa papir za pecenje na 180 C nekih 15 min.dok blago
porumene,ne smeju da se prepece.
4. Kad ispecemo sve kore ostavimo ih na stranu da se dobro ohlade.
5. Pripremamo sirup:U jedan lonac stavimo secer,vodu i vanilu da se kuvaju dok smesa ne
postane malo gusta.Stavimo sa strane i ostavimo da se dobro ohladi.
6. Na stranu mutimo dobro slatku pavlaku u jedan duboki sud,pa dodajemo razmeksali
maslac i sve zajedno izmutimo dobro.
7. Cokoladu polomimo na kocke i stavimo je u jedan sud na paru da se otopi.
8. Kad se cokolada otopi stavimo sud na stranu i odma dodajmo mleko u prahu i dobro
izmutimo.Ostavimo da se ohladi.
9. Kad je dobro ohladjeno stavimo cokoladu u sud sa slatkom pavlakom i sve dobro
izmiksamo.
10.Na posluzavnik za tortu stavimo koru pa mazemo je sirupom i filujemo.Pa opet kora pa
sirup pa fil dok ne zavrsimo sa kore.Odozgo i sa strane mazemo je sa filom i obilato
nanesemo kokos i odozgo i sa strane.Poredimo kokos bombice odozgo i stavimo je u
frizider da se dobro ohladi.
Posluživanje
Prijatno!!!
0 komentari:
Objavi komentar