Pita od rogaca i jabuke
ovo je moja verzija pite od rogaca i jabuke s prhkim tijestom od heljde, lana,
bijelog brašna i domaceg putra i mlacenice, s finom filom od rogaca, malo
domaceg pekmeza i soka od kompota te finih sooocnih jabucica
Sastojci:
za PRHKO TIJESTO:
15 dkg bijelog brašna (glatko)
7 dkg heljdinog brašna
3 dkg lanenog brašna
5 žlica vanilin šecera
6 dkg domaceg putra
6 dkg irskog putra (kupljeni)
4 žlice mlacenice (li po potrebi -više/manje)
za FILU:
5 jabuka (oguljene, naribane)
12 dkg mljevenog rogaca
1 limun (SOK)
cca. 10 dkg kristal šecera
2 žlicice bourbon-vanilin šecera
3 žlicice cimeta
4 žlice domaceg pekmeza od dunje i divlje jabuke (može i neki drugi slicni)
3 žlice soka od domaceg kompota od kruške
1 bjelanjak (SNIJEG)
*** OSTALO:
1 žumanjak (za premazivanje tijesta na pokrovu i rubovima)
vanilin-šecer za posipavanje
Priprema:
1. Umijesiti prhko tijesto od heljdinog, lanenog i bijelog brašna tako da se razmrvi hladni
puter u brašnu, a po potrebi se postupno dodaje mlacenica. Ja sam je dodala cca. 4
velike žlice na tu kolicinu brašna. Na pocetku u brašno dodati i vanilin šecer u prahu
(lako se doma napravi: samelje se kristal šecer u mlincu za kavu il blenderu te se takav
šecer sipa u posudu u koju se dodaju mirisni štapici vanilije i imate vanilin šecer - tak
moja mama radi i uvijek koristimo taj šecer, a ne kupovni).
2. Ovaj puta tijesto nisam stavila u kugli i prozirnoj foliji u hladnjak, vec sam ga odmah
razvaljala u okruglu tepsiju (promjer 28 cm) te s tepsijom stavila u hladnjak. Mali dio
(lopticu) tijesta sam ostavila za pokrov/ukras pite u vrecicu u hladnjak na pola sata sve
zajedno.
3. Priprema fila: oguliti i naribati jabuke te iscijediti sok jednog limuna u njih da ne bi
posmedile. Dodati kristal šecer, vanilin-bourbon šecer, cimet, rogac, pekmez od dunje i
jabuke, po potrebi sok od kompota od kruške, te na kraju umiješati snijeg od jednog
bjelanjka. Sve zajedno izmiješati te posložiti filu na tijesto.
4. Preostali dio tijesta izvaljati i posložiti pokrov pite po želji. Premazati rubove i pokrov
pite jednim žumanjkom. Peci u prethodno ugrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 45 min.
5. *** ako želite da na pokrovu bude više tijesta, stavite na promjer od 28 cm sve skupa 30
dkg brašna i sukladno tome i puter. Meni je ispalo malo premalo za pokrov pa sam zato
se snašla sa srcekima i cvjeticima :) *** mlacenica koja mi je ostala od pravljenja putra
je jaaako i vidno pomogla pri boljem izgledu tijesta i puno lakše sam baratala prhkim
tijestom u ovoj kombinaciji nego kad je recimo jaje unutra. *** laneno brašno sam sama
napravila: lanene sjemenke iz eko uzgoja sam samljela u mlincu za kavu te par puta
prosijala. *** ukoliko netko ne koristi pšenicno (bijelo) brašno, može njegov udio
zamijeniti pirovim brašnom... ja nisam jer ga trenutno nisam imala pri ruci
0 komentari:
Objavi komentar