ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Graham štrudlice sa višnjama

Graham štrudlice sa višnjama


Divne, meke i mirisne štrudlice u zdravijoj varijanti sa graham brašnom koje
daje poseban fin ukus...ovaj put sa višnjama i smedim šecerom. Cisto
savršenstvo!






Sastojci

Za testo:
3 jaja
3 kašike šecera
prstohvat soli
1 vanilin šecer
500 ml mleka
1 sveži kvasac
250 g otopljenog margarina
500 g graham brašna
700 g oštrog brašna

Za nadev:
oko 2 kg višanja
oko 140 g mlevenog keksa
smedi šecer po ukusu

Za premazivanje:
1 jaje




Priprema:

1. Najpre otopite margarin i ostavite ga da se prohladi.
2. Zagrejte svih 500 ml mleka da bude mlako, pa u jednu posudicu odvojite oko 200 ml i
rastvorite svež kvasac, dodajte kašiku šecera i 4-5 kašika brašna od onih 700 g oštrog
brašna, i sve to dobro izmešajte. Ostavite kvasac 10-ak minuta da nadode.
3. U velikoj plasticnoj posudi razbijte jaja, dodajte preostali šecer (2 kašike), prstohvat
soli i vanilin šecer pa promešajte varjacom.
4. Ulijte i otopljeni i prohladeni margarin, preostalo mleko, kao i nadošli kvasac i sve
dobro izmešajte.
5. Pocnite polako da dodajete obe vrste brašna, uz stalno mešanje, pa kada više ne
možete da mešate varjacom, rukama umesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruke.
6. Vratite umešeno testo od kog ste formirali loptu u plasticnu posudu, i prekrijte cistom
krpom pa ostavite testo da odmara 30 minuta.
7. Za to vreme pripremite sastojke za nadev. Ocedite višnje, pripremite mleveni keks i
smedi šecer. (Može naravno i beli.) Takode pripremite dva velika pleha od rerne, i blago
ih nauljite cetkom za mazanje.
8. Kada je testo nadošlo, istresite ga na pobrašnjenu radnu podlogu i podelite ga na 4
dela, pošto cete imati 4 štrudle.
9. Uzmite prvi deo testa, razvaljajte ga oklagijom na nekih 5 mm debljine, pa prvo
rasporedite kašikom malo mlevenog keksa po testu, svugde ravnomerno. Zatim
rasporedite cetvrtinu višanja, pospite ih smedim šecerom svugde ravnomerno. Kolicinu
odredite sami po ukusu, kao i u zavisnosti od toga koliko su višnje kisele. Na kraju višnje
ponovo pospite sa malo mlevenog keksa, i zarolajte štrudlu. Krajeve zatvorite tako da
višnje ne iscure i prenesite štrudlu na pleh. Ponovite ovaj postupak i za preostale 3
štrudle.
10.Štrudle premažite umucenim jajetom i stavite ih da se peku u prethodno zagrejanoj
pecnici na 200 stepeni dok lepo ne porumene nekih 25 minuta ili duže




Posluživanje

Prohladene štrudle isecite i pospite šecerom u prahu po želji.

0 komentari:

Objavi komentar