petak, 31. listopada 2014.

KROFNE

KROFNE




Sastojci

700 g brašna
400 ml mlakog mlijeka
supena kašika šecera
2 jajeta
kafena kašika soli
40 g svježeg kvasca
50 ml ulja
šecer u prahu



Priprema

1. U vecu posudu uliti mlako mlijeko, razmrviti kvasac, dodati 350 g brašna, razmucena
jaja, ulje, šecer i so. Miješati žicom. Dodati preostalo brašno i miješati kuhacom. Masa
ce ostati ljepljiva. Posuti sa malo brašna, prekriti krpom i ostaviti oko sat vremena da
se udvostruci.
2. Razvaljati tijesto u oblik kvadrata, na debljinu od 1 cm (ako ih ne filujete) pa vaditi
cašom krugove. Ako pravite sa eurokremom ili džemom, tijesto razvaljati na pola cm,
na polovicu tijesta vaditi po kašiku nadjeva, stavljati sa razmakom. Prekriti drugom
polovicom pa cašom vaditi krugove.
3. Ponovo pokriti krpom pa ostaviti da odmara pola sata. U dublju šerpu usuti dosta ulja
kako krofne ne bi doticale dno pri prženju. Kada se zagrijalo, smanjiti vatru pa staviti
krofne ali tako što strana koja je bila odozgo, sada bude donja strana. Poklopiti pa kada
porumeni okrenuti na drugu stranu. Nakon što porumene vaditi iz ulja i posuti šecerom u
prahu.

0 komentari:

Objavi komentar